Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuutto ei pysäytä ikääntymiskehitystä

Mielipide
 
Jukka Heikkinen

Markku Elonen vaatii (HS Mielipide 15. 10.), että maahanmuuttoa tulisi kasvattaa ikääntymiskehityksen pysäyttämiseksi ja talouden aktivoimiseksi.

Maahanmuutolla ei kuitenkaan voida vaikuttaa merkittävästi ikärakenteen vanhenemiseen. Tätä johtopäätöstä tukevat esimerkiksi YK:n vuonna 2000 julkaisemat laskelmat.

Muuttaneet ja heidän jälkeläisensä nimittäin myös ikääntyvät, tulevat aikanaan huollettaviksi ja samankaltaistuvat kantaväestön kanssa muun muassa hedelmällisyyden osalta. Vaadittava maahanmuuttovirta ikärakenteen korjaamiseksi olisi väestöllisesti ja taloudellisesti kestämätön.

Taloudellisena ratkaisuna maahanmuutto poissuljettu siksi, että kantaväestön työurat alkavat keskimäärin 20 vuoden iässä, kun vastamuuttaneiden mediaani-ikä on 30 vuotta.

Kun muuttaneet lisäksi työllistyvät niin Suomessa kuin Ruotsissakin pitkittäistutkimusten mukaan keskimäärin 5–10 vuoden viiveellä, maahanmuuttajien työurat jäävät väkisinkin alle puoleen kantaväestön työurista. Tällöin väestön työllisyysaste ja taloudellinen huoltosuhde heikkenevät.

Maahanmuuttoa olisikin syytä säädellä työluvilla ja rajoittaa ennakoivasti muun muassa vähentämällä yleiskaavatasolla maahanmuuton asuntovarauksia. Helsingin 2050 yleiskaavasta voisi ja pitäisi tällä perusteella vähentää asuntotavoitteista noin puolet pois.

Kantaväestön hiipumiseen on pakko löytää ratkaisu yhteiskunnallisista muutoksista, joilla lisätään kantaväestön syntyvyyttä. Ikääntyvän väestön taloudellisen huoltosuhteen kehitykseen voidaan puuttua vain kasvattamalla työllisyysastetta.

Jukka Heikkinen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat