Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajatus kansalaispalkasta on silkkaa utopiaa

Mielipide
 
Kaarina Tonteri

Perustulon kokeilua suunnitellaan, vaikka on käsittämätöntä, miten sitä voi kokeilla jollain pienellä otoksella. Eikö tämä kansalaispalkka ollut tarkoitus rahoittaa sen tieltä poistuvien muiden tukimuotojen ja niiden byrokratian säästöillä?

Tuskin noita sosiaaliturvan järjestelmiä aiotaan kokeilun ajaksi poistaa. Mitä tietoa siis saadaan perustulon taloudellisesta toimivuudesta? Ajatus kaikille kansalaisille tarjottavasta kansalaispalkasta on silkkaa utopiaa, kallista sellaista.

Jos kansalaispalkan tarkoitus on korvata kaikki muut kirjavat etuudet, rahamäärän on oltava sellainen, että sillä tulee toimeen. Ja jos tulee toimeen työtä tekemättä, uskallan väittää, että tällä saadaan varsin monta uutta elätettävää jo ennestään tositarpeessa olevien ihmisten lisäksi. Kukahan lystin maksaa? Työtä tekevät veronmaksajat.

Lisäksi tietysti nykyistä tukijärjestelmää pyörittävät virkahenkilöt jäisivät työttömiksi, kun systeemejä yksinkertaistetaan. Siis lisää porukkaa kansalaispalkalle!

Kaikki eivät nytkään tule toimeen pelkillä päivärahoilla, vaan he tarvitsevat toimeentulotukea. Kaikkia tukia ei voida korvata kansalaispalkalla. Byrokratiasta ei siis säästykään niin paljon.

Voin kuvitella, että jos ihminen asuu maalla, missä voi viljellä omat eväänsä ja pitää sen lisäksi kanoja ja lypsylehmää, selviää vaikka perustulon kokoisella rahalla. Niinpä ymmärrän myös pääministerin myötämielisyyden idealle.

Mutta jos koko kansa saatetaan kansalaispalkalle – joka toki verotetaan pois useimmilta – sen rahoittamiseksi pitäisi sosiaalietuuksien lisäksi poistaa myös maataloustuki.

Kaarina Tonteri
Savonlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat