Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion asuntorahasto tukemaan kaupunkikehitystä

Mielipide
 
Lauri Lehtoruusu

Kaupunkisivujen kirjoituksessa (HS 22. 10.) kerrottiin meneillään olevien maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) aiesopimusneuvotteluiden haasteista. Heikon taloudellisen tilanteen takia valtio on perunut tekemiään lupauksia esimerkiksi Pisararadan rahoituksesta, eikä valtiolla ole tuoda uusia kannusteita neuvottelupöytään.

Mal-sopimus jää tyngäksi, jos valtio ei pysty tarjoamaan kunnille tukea infrarakentamiseen ja rakennuttajille kannusteita kohtuuhintaisen asumisen rakentamiseksi.

Helsingin seudulla kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamista tuetaan käynnistysavustuksella, joka on 10 000 euroa asuntoa kohden. Samaan aikaan tuettujen vuokra-asuntojen kannattavuutta pienentää vuodenvaihteessa päättyvä korkotukilainojen alennettu omavastuukorko. Nykyisellä korkotasolla valtion tuki ei käytännössä toteudu lainkaan ilman alennettua omavastuukorkoa. Mal-sopimuksissa tuleekin sopia alennetun omavastuukoron jatkamisesta kaikille korkotukilainoille.

Kuntien infrastruktuurihankkeiden tukeminen on mahdollista Valtion asuntorahaston tuotoista. Heikosta taloustilanteesta huolimatta Valtion asuntorahaston saldo kasvaa muutamassa vuodessa noin 700 miljoonaa euroa ja on valtion talousarvioesityksen mukaan vuoden 2016 lopussa liki 800 miljoonaa euroa. Saldon ennustetaan nousevan lähivuosina yli miljardiin euroon. Tulot ovat vanhojen lainojen korkoja ja lyhennyksiä.

Valtion asuntorahastoon palautuvat varat pitää saada käyttöön. Varoilla voisi tarjota edullisia ja pitkäaikaisia lainoja tai sijoituksia kuntien infrahankkeisiin. Tämä vauhdittaisi kaupunkikehitystä ja synnyttäisi uusia rakennuspaikkoja asunnoille sekä uusia työpaikkoja rakennusalalle. Lainaehdoista ja lainoitettavista hankkeista voisi sopia mal-sopimuksissa.

Valtionvarainministeriö on pitkään havitellut asuntorahaston rahoja osaksi valtion budjettitaloutta. Tämä kaunistaisi valtion velanottoa lähivuosina, mutta pidemmällä aikavälillä se heikentäisi pitkäjänteistä asumisen rahoitusta ja siirtäisi rahaston takaus- ja korkotukisitoumukset valtion vuosittaiseen budjettiin.

Mal-sopimuksilla voidaan vauhdittaa kangertelevaa kaupungistumista, mutta se edellyttää riittäviä kannustimia rakennuttajille ja kaupungeille. Laajentamalla asuntorahaston valtuuksia infrahankkeiden rahoittamiseen tuetaan kokonaisvaltaista kaupunkikehitystä ja luodaan uutta kasvua.

Lauri Lehtoruusu
arkkitehtiopiskelija
Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat