Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntoja ei synny ilman tontteja

Mielipide
 
Merja Vuoripuro

Alpi Ripatti kirjoitti (HS Mielipide 18. 10.), että nykyinen asuntopolitiikka antaa rakennusliikkeille ylivallan. Ripatin mukaan rakennusliikkeet syyttävät kuntia kaavoituksen puutteesta eivätkä ahneuksissaan halua rakentaa edullisia vuokra-asuntoja vaan ovat kiinnostuneita vain kovan rahan asuntotuotannosta.

Todellisuudessa rakennusliikkeet ovat vuokra-asuntojen rakentamisessa vain rakentajan roolissa. Ne eivät siis lainkaan rakennuta tai omista vuokra-asuntoja. Rakennuttajina eli tilaajina toimivat yhtiöt, jotka harjoittavat joko yleishyödyllistä tai markkinaehtoista vuokraustoimintaa. Edullisten vuokra-asuntojen rakentaminen ei siten ole kiinni rakennusyhtiöistä.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että pula tonteista on keskeinen asuntotuotantoa rajoittava ja asumisen hintaa nostava tekijä etenkin Helsingin seudulla. Esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvityksessä Asuntotuotannon kilpailun esteet pääkaupunkiseudulla (2013) kiteytettiin, että "asuntotuotannon verrattain alhainen taso kulminoituu ensisijaisesti niukkaan asuntorakentamiseen osoitetun ja rakentamiskelpoisen maan tarjontaan".

Sopivien tonttien puute näkyy käytännössä siten, että nytkin monilla yleishyödyllisillä toimijoilla – myös valtion ja Helsingin kaupungin omilla – olisi sekä velvollisuus että valmius tuottaa lisää vuokra-asuntoja, kunhan vain olisi niitä kohtuuhintaiseen tuotantoon soveltuvia ja toteuttamiskelpoisia tontteja nopeasti saatavilla.

Valtio on aloittamassa Helsingin seudun ja muiden kasvukeskusten kuntien kanssa neuvottelut maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevista mal-sopimuksista vuosiksi 2016–2019. Valtion tavoitteena on lisätä merkittävästi asuntotuotantoa erityisesti Helsingin seudulla ja sitouttaa kuntia kasvattamaan tonttitarjontaansa tarvetta vastaavaksi. Toivottavasti valtio tällä kertaa pitää myös kiinni tarjoamistaan porkkanoista ja tukee kuntia joukkoliikenneinvestointien avulla.

Olen Ripatin kanssa samaa mieltä siitä, että tilannetta ei saa päästää kriisiytymään nyt, kun turvapaikan myötä Suomeen asettuvat lisäävät entisestään painetta asuntomarkkinoilla. Jotta saadaan katto pään päälle, tarvitaan ensin tontti talon alle.

Merja Vuoripuro
johtaja, Rakennusteollisuus RT

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat