Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuspolitiikalla on selvä suunta

Mielipide
 
Anita Lehikoinen

Pasi Sahlberg ja Peter Johnson kaipasivat suomalaiselle koulutuspolitiikalle selvää suuntaa (Vieraskynä 19. 10.). Hiukan yllättäen kirjoittajat päätyivät haikailemaan vanhamuotoisen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaa.

Tällainen asiakirja on lainsäädännön mukaisesti valmisteltu valtioneuvoston päätettäväksi joka neljäs vuosi. Prosessi on ollut pitkä ja monipolvinen. Siihen on sisältynyt lausuntokierros suurelle toimijajoukolle sekä tarkka lopullisen tekstin hionta hallituksen sivistyspoliittisessa ministeriryhmässä.

Prosessin hyvä puoli oli laajojen piirien osallistuminen keskusteluun. Haittapuolena oli, että loputtoman hionnan tuloksena ei useinkaan ole syntynyt linjaavaa strategista asiakirjaa vaan yksityiskohtien paljouteen tikahtunut, vain koulutuspolitiikan ammattilaisten ymmärrettävissä oleva teksti.

Surullisinta koko prosessissa on ollut se, että suunnitelmaan kirjattiin satoja korkealentoisia tavoitteita, joiden perusteella ei herunut yhtään lisäeuroa. Tällä kertaa on päätetty edetä toisella tavalla. Jo viime hallituskaudella valmisteltiin laajassa sidosryhmäyhteistyössä tulevaisuuskatsaus Osaamisella ja luovuudella hyvinvointia koko opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalta: koulutuksen, tieteen, taiteen, nuorison ja liikunnan kehittämistarpeet kirjoitettiin tiiviiseen pakettiin. Tarpeet ja linjaukset perustuivat tutkittuun tietoon erityisesti koulutuksen osalta.

Laaja-alainen valmistelu, tietoon perustuvat kehittämistarpeet ja strateginen tavoitteenasettelu kohtasivat strategisen hallitusohjelman kirjoittamisessa. Vuodelle 2025 asetetut tavoitteet – yhteiskunta, jossa tekee mieli oppia uutta, osaamis- ja koulutustason nousu, suomalaisen yhteiskunnan uudistuminen ja mahdollisuuksien tasa-arvon edistyminen sekä uudistetut oppimisympäristöt – näyttävät hyvin selvästi suunnan koulutuspolitiikalle.

Tälle hallituskaudelle on asetettu askelmerkit muun muassa pedagogiikan uudistamiselle, koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrän vähentämiselle sekä koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälistymisen vahvistumiselle.

Kirjoittajien huoli ei ehkä niinkään kohdistu strategia-asiakirjan puutteeseen kuin koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuviin säästöihin. Säästöjen käytännön toteuttamisessa meiltä kaikilta edellytetään suurta viisautta. On tehtävä rakenteellisia ja toiminnallisia uudistuksia, jotta rahoitus kohdistuu opetukseen, oppilaiden tukemiseen ja toiminnan laatuun. Hallinnolta ja poliittisilta päättäjiltä kaivataan enemmän tekoja.

Anita Lehikoinen
kansliapäällikkö
opetus- ja kulttuuriministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat