Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipide

Opettaja varoittaa: Laiskoja oppilaita on yhä enemmän, mutta opettaja ei ole enää auktoriteetti, vaan viihdyttäjä

Mielipide
 
Eva Sundgren
Adam Korpak

Suomen kehuttu koulujärjestelmä on huonontunut lyhyessä ajassa. Toisen asteen oppilaitoksissa on yhä enemmän huonosti motivoituneita ja laiskoja opiskelijoita, joiden yleissivistys ja kielitaito ovat surkeita, koska he käyttävät aikansa niin koulussa kuin kotonakin lähinnä sosiaalisessa mediassa roikkumiseen. Kyse ei ole aina omasta valinnasta vaan narkomaniaan verrattavasta riippuvuudesta.

Opettaja ei voi puuttua älypuhelinten ja tietokoneiden käyttöön, koska koulussa opiskellaan nykyisin yhä enemmän näiden vimpainten avulla. Käytöstavatkin ovat monella aivan hukassa. Tästä kertoo kiroileminen oppitunneilla, roskaaminen sekä piittaamattomuus yhteisistä sopimuksista ja pelisäännöistä.

Opettaja ei ole ollut enää aikoihin auktoriteetti saati asiantuntija, vaan lähinnä palvelija ja viihdyttäjä. Oppilaat ovat asiakkaita, jotka vaativat palvelua. Heillä on lähinnä oikeuksia muttei velvollisuuksia. Tunneille tullaan ilman kirjoja, koska niitä ei ole muka varaa ostaa, vaikka joka välitunti on varaa polttaa tupakkaa ja käydä ostamassa pikaruokaa.

Jos lukiokurssi on jäänyt kesken oman laiskuuden takia, opettajilta kärtetään erikoisjärjestelyjä, jotta päästäisiin osallistumaan yo-kirjoituksiin mahdollisimman nopeasti. Niihin ei luulisi olevan kiire, jos ei osaa mitään kunnolla.

Mitä asialle pitäisi tehdä? Päättäjät hokevat vain kilpailukyky-, innovaatio- ja talouskasvumantrojaan ja vähentävät koulutuksen resursseja samalla, kun esittävät koulutukselle yhä uusia vaatimuksia. Opettajilla ei ole aikaa reflektoida työtään, koska "kehittämisestä" on tullut itsetarkoitus ja opettajien aika kuluu kokouksiin ja byrokratiaan.

Ennen kuin norsunluutorneissa päätetään, mihin suuntaan koulutusta tällä kertaa lähdetään uudistamaan, kannattaisi perehtyä koulun nykytodellisuuteen vaikkapa ajankohtaisten tutkimusten avulla. Asioista pitäisi puhua niiden oikeilla nimillä.

Eva Sundgren
filosofian maisteri, kasvatustieteen maisteri, opettaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat