Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko hallituksen leikkauslinja oikea?

Mielipide
 
Juha Tervala

Vesa Vihriälä väitti (HS Vieraskynä 17. 10.), että hallituksen talouspolitiikan linja on oikea. Kirjoituksen teeseihin on helppo yhtyä – yhtä huomattavaa poikkeusta lukuun ottamatta. Vihriälä väitti, että julkisen talouden "leikkauksille ei ole vastuullista vaihtoehtoa", koska "alijäämä ylittää EU-normit" ja ilman "menoleikkauksia velan osuus bruttokansantuotteesta jatkaa nousuaan koko vaalikauden".

Makrotaloustiede sanoo, että finanssipolitiikka on tehokasta ja tarpeellista – vain ja ainoastaan silloin, kun keskuspankin ohjauskorko on nollassa ja taloudessa on vapaata kapasiteettia. Tällöin finanssipolitiikan vaikutukset ovat suurempia kuin normaalisti.

Yhden tutkimuksen mukaan vuosien 2011–2013 välisenä aikana euroalueella tehtiin julkisten alijäämien vähentäminen, jonka suuruus vuoteen 2013 mennessä oli 3,9 prosenttia suhteessa bkt:hen. Toimet laskivat bkt:tä 7,7 prosenttia suhteessa tilanteeseen, jossa leikkauksia ei olisi tehty.

Leikkauslinja on siis aiheuttanut huomattavan suuren vaikutuksen tuotantoon, ja tästä syystä julkisen talouden alijäämä supistui toimien seurauksena vain 0,2 prosenttia suhteessa bkt:hen. Euroalue ajettiin leikkauksissa myös uuteen taantumaan. Onko tämä vastuullista talouspolitiikkaa?

Toisen tutkimuksen mukaan Euroopassa talouskriisin alkamisen jälkeen toteutettu leikkauslinja on todennäköisesti kasvattanut julkisen velan suhdetta bkt:hen, koska niillä on ollut hyvin suuri, negatiivinen, vaikutus tuotantoon. Huomattavat leikkaukset ovat tuskin oikea valinta surkeassa taloustilanteessa, koska ne eivät edes varmuudella vähennä julkisen velan suhdetta bkt:hen.

Julkisessa taloudessa on kestävyysvaje. Sen purkamisen kannalta on kuitenkin yhdentekevää, aloitetaanko sopeutustoimet nyt vai vasta parin vuoden päästä. Leikkaukset ovat kuitenkin nykyisessä taloustilanteessa riski elpymiselle. Talouspolitiikan pitäisi keskittyä rakenteellisiin uudistuksiin, kilpailukyvyn parantamiseen ja kestävyysvajeen korjaamiseen pidemmällä aikavälillä.

Juha Tervala
tutkija, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat