Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-alueiden on oltava riittävän suuria

Mielipide
 
Jukka Hirvelä

Keskustan puoluehallitus on linjannut, että Suomeen tarvitaan 19 sote-aluetta, jotka ovat samalla tulevia itsehallintoalueita. Maahamme siis halutaan tiukan taloudenpidon aikana valtion ja kuntien väliin uusi poliittis-hallinnollinen taso vaaleineen, parlamentteineen, avustajineen ja virkamiehineen.

Kaiken lisäksi näitä maakuntaitsehallintoja ollaan perustamassa käsittämätön määrä. Minkä asioiden hoitamiseen tarvitsemme 19 aluetta? Mihin Suomi tarvitsee kolmea Pohjanmaata, kahta Savoa, kahta Karjalaa ja kahta Hämettä?

Hallinnolliset alueet ovat Suomessa yleensä yhtenäisalueita. Jokaisella alueyksiköllä on alueen koosta riippumatta samat tehtävät ja toimivalta.

Aluejakojen yleinen ongelma on, että hoidettavat asiat ovat hyvin harvoin järkevästi juuri alueiden "kokoisia". Pääasiassa alueemme ovat niiden tehtäviin nähden historiallisista ja aluepoliittisista syistä aivan liian pieniä.

Emme elä enää hevoskulkuneuvojen tai kirjepostin varassa. Asiat hoituvat verkossa.

Pienillä alueilla on harvoin taloudellisista syistä riittäviä voimavaroja ja osaamista. Sen sijaan pienten alueiden järjestelmät sisältävät runsaasti hallintoa ja ohjaustarvetta.

Jos sote-alueita perustetaan 19, niiden tilaajavoimavarat jäävät riittämättömiksi. Samalla kansalaisten yhdenvertainen kohtelu vaarantuu ja ohjaustarve kasvaa, kun alueita on paljon. Samoja ongelmia on odotettavissa myös itsehallintoalueilla, kun niille halutaan siirtää valtiolta yhtenäisyyttä edellyttäviä tehtäviä.

Kalliita ja epätarkoituksenmukaisia poliittisia päätöksiä perustellaan joskus sanomalla, että "demokratialla on hintansa". Näinä aikoina tätä perustelua on vaikea sulattaa.

Pikemminkin toivoisi poliitikkojen panevan vähän enemmän painoa taloudellisuudelle ja kuuntelevan paremmin asiantuntijoita.

Jukka Hirvelä
entinen valtion aluehallinnon selvitysmies
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat