Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholistien lapsena elin häpeän vallassa

Mielipide
 
Sanna Antikainen

Syksyisenä iltapäivänä selasin Helsingin Sanomia ja purskahdin itkuun. Itkin, koska sinä Susanna Alakoski annoit haastattelussasi (HS Kulttuuri 22. 10.) arvon meille alkoholistien lapsille. Kerroit haastattelussasi omasta lapsuudestasi. Kertomuksesi on liiankin tuttu.

Sitten kerroit, että jos omistaisit yrityksen, palkkaisit sinne vain alkoholistien lapsia. Tiedäthän, ettei kukaan voi meille enää kauniimmin sanoa. Kiitos!

Alkoholistien lapsena totuin jo pienenä, että minua katsottiin oudosti. Eräänä sunnuntaipäivänä naapurin rouva ei enää tervehtinyt minua – äidin ja isän lauantaijuhlat olivat olleet liian äänekkäät.

Vaikka perheväkivaltaa oli meillä viidentoista vuoden ajan lähes joka viikonloppu, poliisit kutsuttiin vain kaksi kolme kertaa.

Minut pelastivat opinnot, onni ja hyvinvointiyhteiskunta sekä sosiaalityöntekijä, joka kohteli minua hyvin. Hän uskoi minuun. Näin sen hänen silmistään. Se oli paljon nuorelle, joka oli elänyt siihenastisen elämänsä häpeän vallassa.

Alakoski on oikeassa siinä, ettei Suomen alkoholipolitiikassa oteta tarpeeksi huomioon läheisten ajatuksia. Onko yksikään hallitus kutsunut alkoholistien läheisiä kertomaan ajatuksiaan maamme alkoholipolitiikasta?

HS:n haastattelussa kysyttiin, mikä on hinta sille, että on kasvanut väärinkäytön kanssa. Hinta on kova: menetetty lapsuus on hirvittävän kova hinta. Alkoholistin lapsi ei voi kasvaa ilman arpia, ja nämä arvet ovat ikuisia.

Mutta niistä voi seurata myös hyvää: ymmärrystä ja tietoa, joita ei voi oppia kirjoista koskaan. Hiljaisuus ja häpeä tappavat. Rehellisyys ja avoimuus pelastavat.

Puututtehan, jos havaitsette päihdeongelmia lähellänne – saatatte pelastaa usean ihmisen hengen.

Muistetaan uskoa lapsiin ja nuoriin, olipa heidän taustansa millainen tahansa. Ihminen ei nimittäin voi koskaan uskoa itseensä, ellei kukaan ole ensiksi uskonut häneen.

Sanna Antikainen
Outokumpu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat