Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kävin viihdekonsertissa – korvat olivat särkyä melussa

Mielipide
 
Heikki Peltola

Kun kerran kutsuttiin, menin viihdekonserttiin. Useimpien läsnäolijoiden mielestä se oli hieno kokemus, mutta minä poistuin sekavin miettein.

Ihailin esiintyjien osaamista: se ei ole tullut helposti. Olisin kuitenkin halunnut nauttia sävellyksistä, kokonaissoinnista, teemoista, solistien ulostuloista, instrumenttien eri väreistä ja yleensäkin letkeästä meiningistä – mutta en voinut.

Kaiken pilasi perkeleellinen melu. Soitanta oli kaiken aikaa niin kovaa, että jouduin pitelemään korviani, instrumentit eivät erottuneet eikä laulusolistien sanoista saanut mitään selvää.

Muusikot itse kutsuvat kaikki yksityiskohdat alleen jytäävää mekkalaa "äänentoistoksi".

Minusta tuo eufemismi on yhtä kaukana musiikin olemuksesta kuin itä on lännestä. Ne eivät ikinä kohtaa. Monien rock- ja jazzmuusikkojen – ja kuuntelijoidenkin – toistoselitys on, että saundin on kuuluttava kovaa, jotta "biitti tuntuisi kehossa". Kuinka syvälle tuossa ajatuksessa on menty?

Jatkuvassa melussa musiikin dynamiikka – hiljaisten ja kovien äänien vaihtelu – jää kokematta. Ainoat vaihtoehdothan ovat fortissimo (erittäin voimakkaasti) ja forte fortissimo (äärimmäisen voimakkaasti).

Eikö olisi kaikkien kannalta nautittavaa, että joskus soitettaisiin ihan hiljaa niin, että yleisö joutuisi heristämään korviaan kuin kuunnellen haavanlehden putoamista?

Voisiko joku alan ammattilainen tehdä selkoa, miksi korvia särkevä äänentoisto on pesiytynyt viihdemusiikkiin. Jazzin perinteestä se ei juonnu, eihän tuon hienon musiikinlajin alkuaikoina edes ollut sähköä.

Olen nauttinut suunnattomasti New Orleansin kapakoissa, joissa taitavat muusikot ovat soittaneet ja laulaneet herkästi toisiaan kuunnellen ja soolojaan esitellen äänitason kipuamatta kertaakaan edes lähelle kipurajaa. Mitä monotonisella kovasoitolla voitetaan?

Katuporaesittelyissä on syytä myydä korvatulppia, mutta sitä en ymmärrä, että niille on tarvetta myös konserttiyleisön keskuudessa.

Heikki Peltola
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat