Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaatemyyjä HS:n mielipidepalstalla: Saan kestää huorittelua ja kiukuttelua – anna toiselle ihmiselle kunnioitusta

Mielipide
 
Vaatemyyjä ja tuleva opettaja
Mikko Stig / Lehtikuva
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Olen tehnyt asiakaspalvelutyötä myyjänä enemmän tai vähemmän kokoaikaisesti viitisen vuotta. Tänä aikana olen kohdannut ja kestänyt asiakkaiden huutoa, valitusta, äärimmilleen dramatisoitua palautetta, huorittelua ja muuta kiukuttelua.

En edes ryhdy kertomaan, millaisista kokemuksista asiakaspalvelutyötä tekevät kertovat muun muassa internetin keskustelupalstoilla. Viimeisimmän, oman iltani pilanneen tökerön kommentin jälkeen pysähdyin miettimään, miksi jotkut katsovat oikeudekseen laukoa ikävyyksiä asiakaspalvelijoille.

Ajoittain joidenkin asiakkaiden käytös myyjää tai muuta asiakaspalvelijaa kohtaan muistuttaa murrosikäisen käytöstä äitiään kohtaan. Näissä tilanteissa katoaa täysin aikuisen asiakkaan kyky käsitellä pettymyksiä ja suodattaa omaa puhettaan.

Jos tällaisen asiakkaan vaatekaupasta ostama paita hajoaa ennenaikaisesti, tämä ei tee reklamaatiota vain paidasta vaan koko kaupasta ja etenkin sattumalta paikalle sattuneesta myyjästä. Joskus asiakas ei jaksa jonottaa ja päättää tästä syystä heittää tuotteet sivuun ja poistua paikalta dramaattisesti myyjälle rumia jupisten.

Nämä suuret eleet johtuvat useimmiten melko mitättömistä asioista. Kun tyytymättömyys liittyy vaikkapa ruoka- tai vaateostoksiin, asia on harvoin elämää suurempi. Tilanteista tekee vielä inhottavampia se, että asiakaspalvelija on täysin puolustuskyvytön eikä voi kuin hymyillä ja ottaa iskut vastaan. Vaikka myyjä ei näyttäisi reagoivan tunnetasolla asiaan lainkaan, se ei tarkoita, että hän pystyy sietämään kuraa niskassaan loputtomasti.

Kritiikki palvelua tai tuotteita kohtaan on eri asia, ja asiallista palautetta tulee jokaisen ottaa vastaan, niin asiakaspalvelutyössä kuin muissakin tehtävissä. Olisi hyvä miettiä ennen palautteen antamista, miten sanoisin asian niin, että viestini tulee perille ilman turhaa draamaa. Harva aikuinen esimerkiksi työyhteisössään värittää palautettaan rumilla sanoilla ja roiskuvalla syljellä.

Asiattomalle käytökselle on toki syynsä: huono päivä, aiemmat huonot kokemukset, kiire, stressi, nälkä ja niin edelleen. Nämä syyt eivät missään muissakaan konteksteissa saisi oikeuttaa epäkunnioittavaan käytökseen toista ihmistä kohtaan.

Haluaisin kiittää kaikkia niitä asiakkaita, jotka kohtelevat jokaista asiakaspalvelijaa kuin ihmistä ja esimerkiksi osoittavat ymmärrystään yksin kiireiseen liikkeeseen töihin jäänyttä myyjää kohtaan. Te olette onneksi enemmistö.

Vaatemyyjä ja tuleva opettaja
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat