Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäkanalinnut voivat hyvin talousmetsissä

Mielipide
 
Sampo Karhujoki

Mirja Rantala ja Saija Kuusela kirjoittivat talousmetsistä metsäkanalintujen elinympäristönä (HS Mielipide 18. 10.). Metsänkäsittelystäkin esitettiin hyviä näkemyksiä. Oma näkökulmani perustuu havaintoihini Itä-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen metsissä, joissa harjoitan metsätaloutta.

Puu pannaan liikkeelle heti, kun harvennusrajat tai päätehakkuukypsyys on saavutettu. Taimikon ja nuoren metsän hoidossa riistatiheikköjä ei jätetä. Metsälain 10. pykälän kohteet säästetään. Kyse on voimaperäisestä tehometsätaloudesta.

En ole huolissani metsäkanalinnuista tai luonnon monimuotoisuudesta. Havaintojeni mukaan aktiivisesti hoidetuissa talousmetsissä kanalinnut voivat hyvin. Joka vuosi löydän teeren pesiä hakkuuaukeilta. Metso pesii puhtaaksi raivatussa kasvatusmetsässä näreen juurella ja jopa tien vieressä. Pyypoikueita pyrähtelee rämemänniköissä, joissa kasvatetaan tasaikäisiä puita tukeiksi.

Kuusentaimikoissa näkyy aukkohakkuun myötä syntyvä lajien kirjo. Horsma, kastikka, ahomansikka ja vattu puskevat kasvuun. Poimija voi kerätä saavikaupalla vadelmia ja aukon reunoilta puolukoita. Haapakeloissa viihtyvät niin tikat kuin telkätkin, ja maassa riittää eri-ikäistä lahopuuta.

En löydä Rantalan ja Kuuselan kirjoituksesta perustelua vaatimukselle, että metsien käsittelyä on muutettava pehmeämmäksi, jos puun käyttöä lisätään hallitusohjelman mukaisesti. Vaatimus ei ehkä ole perusteltavissa.

Ennustan, että vaikka valtaosa suurinvestointien lisäpuun tarpeesta kasvatetaan ja korjataan tehometsätalouden menetelmin, Suomessa riittää tulevaisuudessakin metsiä, joissa on eri-ikäistä puustoa sekä koskemattomina kasvavia tiheikköjä ja alikasvosta. On hyvä, että metsänomistajissa on sekä aktiivisia puunkasvattajia että niitä, jotka unohtavat metsiensä hoidon. Tekee mieli sanoa, että valtakunnan metsissä kaikki on hyvin. Uskon sopuisaan yhteiseloon ja monipuolisuuteen: antakaamme tilaa metsän hoitamatta jättämiselle, aktiiviselle eri-ikäiskasvatukselle ja myös hyvään puuntuottoon tähtäävälle tehometsätaloudelle.

Sampo Karhujoki
kauppatieteiden maisteri
metsätalousyrittäjä, Kaarina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat