Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallisperintöä ei voi uhrata lyhytnäköisesti

Mielipide
 
Hanna Aho Tarja Pasma

Kotimaansivuilla (HS 11. 10.) kuvattiin malminetsintää luonnonsuojelualueilla.

Suojelualueet ovat meidän suomalaisten yhteistä kansallisperintöä. Miksi ne pitäisi uhrata ulkomaisten kaivosyhtiöiden voitontavoittelulle?

Jokaisella sivistysvaltiolla on vastuu luonnosta. Suomi on sitoutunut pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden hupenemisen vuoteen 2020 mennessä.

Tilanne ei kuitenkaan ole mairitteleva. Esimerkiksi noin puolet suoluontotyypeistämme on arvioitu valtakunnallisesti uhanalaisiksi. Olemme myös jäljessä tavoitteestamme suojelualueiden pinta-alasta ja kattavuudesta. Metso-ohjelman ja soidensuojeluohjelman rahoitus ovat käytännössä jäissä, ja erilaiset hankkeet pyrkivät nakertamaan jo olemassa olevia suojelualueita.

Lapissa suojelualueita uhkaavat malminetsinnän lisäksi useat hankkeet, kuten tulvasuojelun nimissä ajetut allashankkeet ja Sallan laskettelurinne.

Tukesin uusimpien tilastojen mukaan kaivosten varausilmoituksia on voimassa noin 3 200 neliökilometrillä Natura- tai luonnonsuojelualueilla – lähes kolme kertaa Päijänteen kokoisella alueella. Malminetsintää on meneillään 19 neliökilometrillä sellaisia alueita, jotka on suojeltu. Voimassa olevien lupien määrä on vähentynyt olennaisesti. Malminetsintähakemuksia on noin 1 100 neliökilometrille. Jo malminetsintä on riski luonnolle.

Sen sijaan, että uhraamme kansallisomaisuutemme kaivoksille, meidän kannattaisi tehostaa metallien kierrätystä ja profiloitua kiertotalouden mallimaana. Esimerkiksi koruissa ja elektroniikassa yleisesti käytössä olevan kullan kierrätettävyys on lähes 100 prosenttia.

Kun pohdimme luonnonvarojen hyödyntämisen voimallisuutta, tulee muistaa, ettei kerran hukattuja luontohelmiä saada takaisin.

Hanna Aho
suojeluasiantuntija
Suomen luonnonsuojeluliitto ry
Tarja Pasma
toiminnanjohtaja
Lapin luonnonsuojelupiiri ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat