Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahantuojille enemmän vastuuta metsätuholaisista

Mielipide
 
Jarkko Hantula Michael Müller

Evira kertoi tuoreessa tiedotteessaan, että Vantaalta on löytynyt aasianrunkojäärä-nimisiä vaarallisia metsäpuiden tuholaisia (HS 24. 10.).

Kyseessä on hyönteinen, joka tuhoaa kaikenlaisia lehtipuita ja on muualla Euroopassa aiheuttanut suurta vahinkoa metsissä ja kaupunkien puistoissa. Leviämisreittinään se käyttää pakkausmateriaaleja. Erityisesti Kiinasta suurina määrinä Suomeen tuotavan kivimateriaalin puupakkausten on jo pitkään tiedetty aiheuttavan suuren riskin.

Aasianrunkojäärän löytyminen osoittaa jälleen kerran, ettei EU:n alueella käytössä oleva, viranomaisten valvontaan perustuva vaarallisten tuhonaiheuttajien kontrollointijärjestelmä pysty ehkäisemään tuholaisten leviämistä.

Siksi vastuuta tuhonaiheuttajien kontrolloinnista pitäisi voida siirtää viranomaisilta itse riskialtista toimintaa harjoittaville tahoille. Tämä olisi tehokasta, koska vain toimijat itse voivat vaikuttaa koko tuotantoketjunsa turvallisuuteen ja siten ongelman perimmäisiin syihin.

Oleellista olisi, että lainsäätäjä oivaltaisi nykyisen käytännön tarkoittavan, että riskialtis kansainvälinen kauppa saa taloudellista subventiota, koska aiheutuneiden tuhojen maksajana ei ole itse tuhonaiheuttajien maahantuoja vaan koko yhteiskunta. Niiden toiminta ei sisällä kaikkia bisnekseen liittyviä kuluja eli tuhoriskiä. Se mahdollistaa tuontitavaran halvan hinnan ja siten heikentää paikallisen tuotannon suhteellista kilpailukykyä.

Näin me yhteiskuntana edistämme Suomen metsiin, puistoihin ja puutarhoihin kohdistuvien tuhojen syntymistä ja samalla vaikeutamme kotimaisen talouselämän toimintamahdollisuuksia.

Kansainvälisen kaupan toimijat voitaisiin motivoida tehokkaaseen omavalvontaan velvoittamalla niitä perustamaan rahasto, johon kertyvillä varoilla korvattaisiin syntyvien tuhojen kustannuksia vahingonkärsijöille, kuten metsänomistajille. Järjestelmä olisi kannustava, koska toimijat voisivat itse vaikuttaa maksun suuruuteen huolehtimalla tuotantoketjujensa puhtaudesta.

Koska Suomessa metsätalous on poikkeuksellisen tärkeää ja perustuu käytännössä vain kahteen havupuulajiin, maallamme on erityisen suuri intressi kehittää metsien turvallisuuteen liittyviä käytäntöjä ennen kuin koko puunjalostusteollisuuttamme uhkaa raaka-ainepula metsätuhojen takia.

Pyydämme, että hallitus ottaa tehtävän hoitaakseen ja ajaa läpi Euroopan unionissa sellaisen ajattelutavan, jossa kansainvälisen toiminnan subventoinnista luovuttaisiin ja vastuu rajat ylittävien tuotantoketjujen puhtaudesta siirrettäisiin toiminnanharjoittajille.


Jarkko Hantula
professori, Vantaa
Michael Müller
vanhempi tutkija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat