Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintolainan "suosio" on pakon sanelemaa

Mielipide
 
Ella Keski-Panula

Helsingin Sanomat kertoi (20. 10.) opintolainakannan kasvusta otsikolla "Opintolainan suosio jatkaa kasvuaan". Opintolainakanta on ylittänyt tänä vuonna jo kahden miljardin euron rajan ja kivunnut 1990-luvun laman huippulukemiin.

Pikemmin kuin velkaantumisen "suosion" noususta kasvu kertoo siitä, että opiskelijan ainut sosiaaliturva – opintoraha ja asumislisä, yhteensä enintään 538 euroa kuukaudessa – ei mitenkään riitä kattamaan edes perustoimeentuloa.

Opiskelijoiden velkaantumisen kasvusta on täysin nurinkurista puhua ikään kuin opintolaina olisi jotenkin erityisen suosittu tai kannattavana pidetty tapa huolehtia välttämättömimmästä toimeentulosta. Esimerkiksi se, että opiskelijat käyttävät mielenterveyspalveluja jatkuvasti enemmän, ei johdu uupumuksen ja masennuksen suosion kasvusta.

HS:n jutussa Kelan pääsuunnittelija arvioi, että opiskelijoiden työssäkäynti on taantumassa vähentynyt ja että "opiskelijoille alkaa mennä perille, että opintolaina on halpaa verrattuna kulutusluottoihin". Samaa toistavat jutussa Danske Bankin ja Aktian johtajat: alhainen korkotaso on tehnyt velkaantumisesta houkuttelevaa.

Kenenkään muun kuin opiskelijoiden kasvavasta työttömyydestä ei puhuta "työssäkäynnin vähentymisenä". Kenenkään muun kuin opiskelijoiden ei oleteta ja kannusteta kattamaan perustoimeentuloaan lainalla saati sitten kulutusluotolla tai pikavipeillä.

Samalla kun ennätyksellisen alhaisen korkotason aikana Suomen valtion velanottoa pyritään välttämään ja siitä puhutaan ministeritasolla vastuun siirtämisenä seuraaville sukupolville, nuoria jopa kannustetaan velkaantumaan.

Itsenäistä elämää epävarmassa taloustilanteessa ja kasvavassa akateemisessa työttömyydessä aloittavan opiskelijan ja pankkisektorin johtajan kokemukset kohtuullisesta velkataakasta ja korkotasosta tuskin ovat vertailukelpoisia.

Erityisesti vähävaraisista perheistä tulevat opiskelijat pelkäävät elää lainalla. Nyt velkaantumaan rohkaistaan ja pakotetaan sukupolvea, joka syntyi ja kasvoi 1990-luvun laman aikana. Se on saanut kokea laman aiheuttaman köyhyyden ja mielenterveysongelmat ihan itse.

Ella Keski-Panula
Helsingin yliopiston
ylioppilaskunnan hallitus,
toimeentulosta vastaava jäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat