Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laiskaksi leimaaminen vei haluni oppia – vasta työelämässä huomasin pärjääväni yhtä hyvin kuin muutkin

Mielipide
 
Sanna Salmi

Opettaja Eva Sundgren arvosteli Suomen koulujärjestelmää liiallisesta muutoshakuisuudesta (HS Mielipide 24. 10.). Osa kritiikistä kohdistui opiskelijoihin. Kirjoituksen mukaan heiltä puuttuu kunnioitusta, käytöstapoja ja motivaatiota. Sundgrenin mielestä yhä useampi opiskelija on laiska.

Kun olin peruskoulussa, sain säännöllisesti kuulla olevani laiska. Palaute tuli yleensä opettajalta. Opettajien auktoriteetti ahdisti. Mitä korkeammalle jalustalle opettaja itsensä asetti, sitä vaikeampaa oli puhua tai kyseenalaistaa hänen jakamaansa tietoa.

Opin parhaiten keskustelun ja vuorovaikutuksen kautta, mutta puhuminen ilman annettua puheenvuoroa leimattiin epäkunnioittavaksi ja huonoksi käytökseksi. Kun mahdollisuus osallistua evättiin, passivoiduin. Aloin uskoa opettajia: olin laiska. Uskoin, että huono koulumenestykseni johtui siitä, että minulla oli negatiivinen perusominaisuus, joka asetti minut muita huonompaan asemaan. Aloin myös käyttäytyä kuten laiskan ihmisen kuului: en enää edes yrittänyt osallistua tai pärjätä.

Peruskoulun keskiarvoni oli surkea, eikä valinnanvaraa jatkomahdollisuuksille ollut. Jätin ammattikoulun kesken.

Vasta työelämä tarjosi minulle uudenlaisen ympäristön arvioida suoriutumistani. Huomasin selviytyväni annetuista tehtävistä yhtä hyvin kuin muutkin. Sen pohjalta aloin hitaasti rakentaa identiteettiäni uudestaan. En ole enää moneen vuoteen kuullut olevani laiska.

Sundgrenin kirjoitus oli kärjistetty ja epäreilu. Kun kaikilta vaaditaan samanlaista käytöstä, osa ihmisistä asetetaan eriarvoiseen asemaan. Uusien opiskelutapojen kieltäminen rajoittaa niitä, joille vallitsevat opiskelumetodit eivät sovi.

Tekniikan pahin mukanaan tuoma uhkakuva opiskeluun ovat ne opettajat, jotka eivät edes halua oppia hyödyntämään uusia työkaluja opetuksen luonnollisena jatkeena ja tukena. Monille nuorille uusi tekniikka on jo luontaisin tapa omaksua tietoa.

Itse olen palannut koulun penkille. Olen huomannut, että opiskelu on muuttunut monipuolisemmaksi ja ilmapiiri avoimemmaksi.

Nykyään saatavilla oleva informaatiovirta antaa mahdollisuuden myös opettajille kyseenalaistaa ja päivittää omaa tietämystään jatkuvasti. Jokainen, joka on osa tätä järjestelmää, voisi lähteä kehittämään sitä itsestään käsin.

Sanna Salmi
aikuislukiolainen, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat