Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielitaitovaatimuksiin pitäisi suhtautua joustavasti

Mielipide
 
Auli Hakulinen Lea Laitinen Pirjo Hiidenmaa

Olemme joutuneet kertarysäyksellä uuteen tilanteeseen Suomessa: vastaanottamaan ja kotouttamaan tuhansia pakolaisia. Miten yhteiskunta on tähän varautunut säädösten, toimenpiteiden ja vastuunjaon kannalta?

Laki kotoutumisen edistämisestä ei toimi hyvin, kuten Annika Forsander huomautti HS:n haastattelussa (19. 10.). Laissa on 90 pykälää, joista viisi koskee kansalliskielten oppimista osana yksilön kotoutumissuunnitelmaa. Ihminen integroituu kuitenkin yhteiskuntaan ryhmien jäsenenä, etenkin työ- tai ammatti-identiteetin kautta.

Ruotsissa kielikoulutus on 2000-luvun alusta lähtien yhdistetty ammattiosaamiseen ja täydentävään koulutukseen, mikä on osoittautunut hyväksi. Koulutusta järjestetään muun muassa lääkäreille, sairaanhoitajille, insinööreille ja ekonomeille. Kielikursseihin on yhdistetty ammattiosaamista ja kytketty ne korkeakouluihin, kertoo Tukholman kaupungin osastopäällikkö Jussi Koreila blogissaan 14. lokakuuta. Samaa voisi soveltaa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa, joissa ulkomailta tulleet tutkijat työskentelevät oppimatta sanaakaan suomea tai ruotsia ja jäävät siten yhteiskunnan ulkopuolelle.

Ruotsissa tuetaan myös vähemmän koulutettujen maahanmuuttajien kotoutumista kieli- ja ammattikoulutusta yhdistämällä. Suomessa tällaista kotoutustapaa kehitetään parhaillaan Pohjois-Pohjanmaalla. Alle 16-vuotiaat integroituvat ja oppivat kielen koulussa. Väliinputoajia ovat ammattitaidottomat pakolaiset, joilla ei ole kielen omaksumiseen minkään ryhmän tai instituution tukea: vanhukset, kotiäidit ja sodissa vammautuneet. Heidän opintonsa ovat vapaaehtoisten tukihenkilöiden varassa.

Suomen kielipolitiikkaa säätelee Kielilaki, joka koskee lähinnä kansalliskieliä ja kolmea vähemmistökieltä. Sekin kaipaa päivittämistä. Toisaalta nykyistä lainsäädäntöä voidaan soveltaa hyvin tai huonosti.

Asetuksen mukaan valtioneuvosto antaa vaalikausittain eduskunnalle kertomuksen "lain soveltamisesta ja kielellisten oikeuksien toteuttamisesta sekä tarpeen mukaan muistakin kielioloista". On jännittävää nähdä tämän vaalikauden kertomus. Sen laadinnassa avustaa Kieliasiain neuvottelukunta, joka voi myös "tehdä aloitteita kielellisten oikeuksien edistämiseksi ja kielellisen yhdenvertaisuuden toteutumiseksi".

Uutta kielitilannetta vastassa ovat hitaus ja hierarkkiset rakenteet. Kielikursseja ei ole tarpeeksi, ja kurssille jonotetaan liian kauan.

Myös käsitystä kielitaidosta pitää tarkistaa. Kielitaito on aina keskeneräinen, koska kielen olemukseen kuuluu muutos. Kieltä voi oppia asteittain; ammattilainen voi oppia alansa terminologian ja selvitä hyvin työssään, ja kieliopin hallinta karttuu käytössä.

Kielitaitovaatimuksiin pitäisi suhtautua joustavasti. Puheen ja kirjoituksen tuottamisen lisäksi kielitaitoon kuuluu myös puhekumppanin ymmärtäminen ja tulkitseminen. Siinäkin me äidinkielen puhujat voimme tukea uusien suomalaisten kotoutmista.

Auli Hakulinen
suomen kielen professori (emerita)
Lea Laitinen
suomen kielen professori (emerita)
Pirjo Hiidenmaa
tietokirjallisuuden professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat