Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cleantechin läpimurto vaatii kaikkien panosta

Mielipide
 
Jorma Turunen Risto Sulkava

Ympäristövaatimusten kiristyminen ja ilmastonmuutoksen torjunta lisäävät cleantech-tuotteiden kysyntää ja vientimahdollisuuksia.

Cleantechin avulla talouskasvun yhteyttä energian- ja luonnonvarojen kulutukseen voidaan pienentää. Oikein käytettynä teknologia mahdollistaa ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin kasvun samanaikaisesti.

Suomalaisen cleantech-liiketoiminnan kasvattaminen edellyttää kuitenkin konkreettista toimia kehityksen nopeuttamiseksi. Älykkäällä sääntelyllä, taloudellisilla ohjauskeinoilla ja tiedon lisäämisellä voidaan edistää kuluttajien cleantech-hankintoja ja edelläkävijämarkkinoiden syntyä Suomeen.

Vahvojen kotimarkkinoiden seurauksena suomalaisilla yrityksillä olisi paremmat edellytykset menestyä ja edistää energiamurrosta maailmalla.

Cleantechin edistäminen vaatii halua ja osaamista tehtäessä julkisia hankintoja sekä riskien jakamista toimijoiden ja rahoittajien välillä. Määrälliset tavoitteet valtion ja kuntien cleantech-investoinneille tukisivat alan kehitystä.

Muutoksessa tarvitaan kaikkien panosta. Esitämme, että Suomessa aletaan toteuttaa rohkeaa ja ympäristön kannalta kestävää kokeilukulttuuria, jossa epäonnistumisia ei pelätä.

Kokeilukulttuurin edistäminen edellyttää yhteistä tekemistä, yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä sekä oppilaitosten ja tutkijoiden osallistumista. Sidosryhmien yhteistyö ja verkostojen luominen ovat ratkaisevan tärkeitä.

Osaamisen kehittäminen, tiedon lisääminen ja yhteistyön korostaminen ovat avainasemassa myös yritysten välillä. Cleantechin ja kestävän elämäntavan läpimurto edellyttää myös pienten ja keskisuurten muutosvoimana toimivien yritysten tukemista. Myös puhtaiden teknologioiden vientiä kehitysmaihin on tuettava.

Jorma Turunen
toimitusjohtaja
Teknologiateollisuus ry
Risto Sulkava
puheenjohtaja
Suomen luonnonsuojeluliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat