Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentoasemia ei pidä sulkea

Mielipide
 
Silja Huhtiniemi Harri Ojala Timo Rautajoki

Muissa Pohjoismaissa kasvukeskittymiä kansainvälistetään esimerkiksi suorilla lentoyhteyksillä. Suomessa sen sijaan on valmisteltu rajanylityspaikkoja ja rajatarkastustehtävien jakamista koskeva asetus, jonka tarkoituksena on jättää Helsinki-Vantaa Suomen ainoaksi kansainväliseksi lentoasemaksi ja hävittää muut lentoasemat ilmailun kansainväliseltä kartalta muuttamalla ne lentopaikoiksi eli kansan kielellä korpikentiksi.

Keskustelu Suomen työllisyyttä luovan kilpailukyvyn edistämiseksi on vellonut pitkään, ja kasvuun ja kansainvälistymiseen on panostettu suuri määrä julkisia varoja. Näistä näkökulmista on erityisen hälyttävää, että yhtä keskeisimmistä kansantalouden moottoreista – lentoasemaverkostoa – uhkaa valojen sammuttaminen. Oxford Economic -tutkimuslaitoksen mukaan lentoliikenne työllistää Suomessa noin 100 000 ihmistä ja sen osuus bruttokansantuotteesta on 3,2 prosenttia. Mikä olennaisinta, 10 prosentin lisäys lentoyhteyksissä kasvattaa bruttokansantuotetta 0,5 prosenttia.

Sisäministeriön valmistelema asetus on perusteeton. Se ei ole lääke maahanmuuttovirtoihin. Säästötavoitetta ei ole ilmaistu, vaikkei se sinänsä olisikaan riittävä perustelu asetukselle. Nykyjärjestelmä, jossa lentoasemilla on useampia luokituksia, toimii erinomaisesti. Suomen pienemmillä kansainvälisillä kentillä viranomaiset ovat jo nykyisellään paikalla vain tarvittaessa.

Asetuksen haittavaikutukset ovat sen sijaan merkittävät. Esimerkiksi vastedes Schengenrajan ylittävä Pirkkalaan saapuva lento aiheuttaisi aina lupaprosessin, mikä ei kuulosta byrokratiaa purkavan hallituksen toimenpiteeltä.

Asetuksen on määrä tulla voimaan jo ensi vuoden alussa. Lausuntokierros koski vain muutamia kuntia valtionhallinnon omien instanssien lisäksi. Ja mikä erikoisinta, liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi alkuvuodesta lentoliikenteen strategian, jonka perusteella on asetettu alueellisia työryhmiä kehittämään suomalaista lentomarkkinaa samalla, kun toinen ministeriö tekee asialle myyräntyötä.

Lentoliikenteen luoma saavutettavuus on elinkeinoelämälle ja erityisesti vientiteollisuudelle elinehto. Helsinki-Vantaan erinomaisuus ei auta suurinta osaa tuotannollisesta Suomesta.

Lento Helsinki-Vantaalle ja tuntien auto- tai junayhteys määränpäähän ei ole kansainvälisestä näkökulmasta riittävää saavutettavuutta. Jos kasvukeskuksissa ei ole omia kansainvälisiä lentoasemia, Suomi menettää nykyisiä yrityksiä ja tulevia investointeja määrän, jota kansantalous ei kestä. Siksi valtioneuvosto ei saa hyväksyä tällaista kilpailukykyä vaarantavaa asetusta.

Lapin kauppakamari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat