Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni opiskelija ei ole koulukunnossa, vaan tarvitsisi apua ongelmiinsa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Tapio Vanhatalo
Oppilaiden ja opettajien roolit saattavat liukua yleisön ja esiintyjien tapaisiksi.
Oppilaiden ja opettajien roolit saattavat liukua yleisön ja esiintyjien tapaisiksi. Kuva: Tapio Vanhatalo

Opettaja Eva Sundgren kirjoitti HS Mielipiteessä 24.10., että laiskoja oppilaita on yhä enemmän eikä opettaja ole enää auktoriteetti vaan viihdyttäjä. Hän toi rohkeasti ja todenmukaisesti esille nykykoulun haasteita.

Ammatillisina opettajina olemme samoilla linjoilla Sundgrenin kanssa: ”Opiskelijoista on tullut yhä enemmän asiakkaita, jotka vaativat palvelua. Heillä on lähinnä oikeuksia muttei velvollisuuksia.”

Yhä markkinaperustaisemman ja asiakaspalveluhenkisemmän koulutuskulttuurin lisäksi ongelmia aiheuttaa nuorisotakuun aikaansaama paine valmistuttaa koko ikäluokka toisen asteen tutkintoon. Toisen asteen oppilaitoksiin päätyy ja joutuu monia opiskelijoita, jotka eivät ole niin sanotusti koulukunnossa, vaan tarvitsisivat ongelmiinsa aivan muunlaista apua kuin koulutusta.

Pahimmillaan koulutuksenjärjestäjät pyrkivät pitämään kiinni kaikista opiskelijoista ja ”pakkovalmistuttamaan” jokaisen turvatakseen oman taloudellisen tilanteensa. Tämä tapahtuu usein opiskeluolosuhteiden sekä koulutuksen laadun kustannuksella.

Toisen asteen oppilaitoksen ei tulisi olla pahoinvoivan nuoren säilytyspaikka. Tällainen toimintamalli palvelee lyhytnäköisesti ainoastaan koulutuksenjärjestäjän etua, ei missään nimessä laajempaa yhteiskunnallista etua – saati pahoin voivan nuoren itsensä mahdollisuutta kuntoutua. Lisäksi motivoituneiden opiskelijoiden mahdollisuudet saavuttaa todellista osaamista heikentyvät levottomassa ympäristössä.

Sundgrenin kirjoitusta kommentoitiin verkossa paljon. Kommentteja lukiessa vahvistui myös oma käsityksemme siitä, että koulumaailman ongelmat ovat todellisia eivätkä rajoitu vain tiettyyn koulutusmuotoon tai -asteeseen. Koulutus ja kasvatus ovat itseisarvoja, joita ei missään nimessä tulisi uhrata uusliberalistiselle asiakaslähtöisyydelle.

Minna Finstad, Sari Salminen

Opettajia, Kerava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat