Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksuaalinen hyväksikäyttö seuraa läpi elämän

Mielipide
 
Taistelija

Olen kauan yrittänyt ymmärtää, miksi olemassaoloni on niin käsittämättömän hankalaa. Sitten muutama kohtalotoveri muisti: sain tietää, että minua on käytetty lapsena seksuaalisesti hyväksi.

Hyväksikäytöllä on vakavia haittavaikutuksia lapsen persoonan kehitykseen ja tunne-elämään. Jos lisäksi lapsen äiti ja isä ovat omien taustojensa takia kyvyttömiä rakastavaan vanhemmuuteen, lopputulos on varsin onneton.

Vääristynyt minäkuva kietoutuu häpeään, syyllisyyteen, epävarmuuteen sekä arvottomuuden ja riittämättömyyden tunteeseen. Luottamus toiseen ihmiseen on rikottu. Silloin on vaikea uskoa, että kukaan oikeasti välittää ja arvostaa. On paniikkikohtauksia, sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja keskittymisvaikeuksia. Ja tietenkin on masennusta ja ahdistushäiriöitä. Terve suhde omaan seksuaalisuuteen on rikottu. Läheisten ihmissuhteiden luominen on haastavaa. Kielteisten, uhrin tilannetta kuvailevien sanojen lista on pitkä.

Lapsena huomaamatta tai reagoimatta jääneen hyväksikäytön aiheuttamat vauriot kulkevat mukana läpi elämän. Kaikki eivät selviä. Minä olen yhä hengissä. Uskallan toivoa, että työkykynikin ajan kanssa paranee. Usean vuoden pituinen psykoterapia on kuntoutumisessa olennainen tekijä.

Omalla kohdallani tapahtumista on kulunut aikaa 30 vuotta. Nyt muistissa olevat rikokset ovat nykyisen lakikäytännön mukaan vanhentuneita. Miksi lapseen kohdistuva seksuaalirikos vanhenee?

Psyyke usein suojelee lasta käsittämättömiltä ja hirveiltä kokemuksilta painamalla ne pois tietoisuudesta. Joku muistaa tapahtumat ennen keski-ikää, joku toinen ei muista koskaan.

Jos olet myöhässä muistamisen kanssa, hyväksikäyttäjä saa jatkaa yhteiskunnallekin kalliiksi tulevaa kieroutunutta toimintaansa rauhassa. Sairautta ja kärsimystä kylvävä ihminen on saatava rangaistavaksi ja (pakko)hoitoon oikeaan paikkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat