Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoidon tulee perustua näyttöön

Mielipide
 
Matti J. Tikkanen

Professori Teppo Järvinen puhui aivan oikein näyttöön perustuvan lääketieteen puolesta (HS Sunnuntai 25.10.). Haastattelussa mainittiin ohimennen kolesteroliarvon perusteella ennustettava sydänkohtauksen riski ja kolesterolilääkkeiden määrääminen, jota Järvinen pitää ”medikalisaationa”.

Kolesterolilääkkeiden osalta on kuitenkin hyvä tietää, että niiden sydän- ja verisuonitautikohtauksia estävä tehokkuus perustuu vertaansa vailla olevaan näyttöön. Luotettavin tieto saadaan pitkäaikaisista, satunnaistetuista hoitotutkimuksista, joissa tutkittavaa lääkettä verrataan lumelääkkeeseen. Tällaisten tutkimusten 170 000 potilasta käsittävä meta-analyysi osoitti, että lääkehoidolla saavutettu LDL-kolesterolin 1 millimoolin lasku vähensi sydän- ja verisuonitautikohtauksia 20 prosenttia. Osalla tutkittavista päästiin LDL-kolesterolin 2 millimoolin pudotukseen, jolloin tautikohtaukset vähenivät 40 prosenttia.

Järvinen on oikeassa siinä, että suhteellisen riskin vähenemä ei välttämättä anna oikeata kuvaa, jos riski on pieni ja sairauskohtauksia on kovin vähän. Lääkehoidolla kannattaakin hoitaa suuren riskin potilaita ja kertoa myös konkreettiset luvut. Esimerkki: 10 000 statiinilääkityn ja 10 000 lumehoidetun potilaan 5-vuotisessa hoitotutkimuksessa osoitettiin, että lääkitys ehkäisi 100 sydän- ja verisuonitautikohtausta jokaista 1 000 aikaisemmin sydäninfarktin sairastanutta potilasta kohti ja 70 sydän- ja verisuonitautikohtausta 1 000:ta diabeetikkoa kohti.

Järvisen mukaan nykylääketiede on suurelta osin riskien hoitamista. Sitä se onkin, – lisääntyvässä määrin –, sillä riskien hoitamisella tarkoitetaan sairauskohtausten ehkäisyä eli preventiota. Siihen pyrimme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat