Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TTIP-sopimuksella on vahva kansalaisten tuki Pohjoismaissa

Mielipide
 
Jyri Häkämies Karsten Dybvad Carola Lemne Kristin Skogen Lund Thorsteinn Víglundsson

Viittä Pohjoismaata yhdistää se, että Yhdysvallat on meille kaikille tärkein yksittäinen vientikohde EU:n ja Euroopan talousalueen sisämarkkinoiden ulkopuolella. Siksi maillamme on paljon pelissä, kun EU ja Yhdysvallat neuvottelevat parhaillaan transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuudesta (TTIP). Kaupan edellytysten kehittäminen on myönteinen asia, jonka merkityksen myös kansalaiset ymmärtävät.

Ruotsin elinkeinoelämän keskusjärjestö Svenskt Näringsliv teetti hiljattain kyselyn, jossa viiden Pohjoismaan kansalaiset (4 600 henkilöä) kertoivat suhtautumisestaan TTIP-sopimukseen ja kansainväliseen kauppaan. Sen mukaan kaikissa Pohjoismaissa kannatetaan vahvasti kansainvälistä kauppaa – sekä yleisellä tasolla että erityisesti Atlantin taakse.

71 prosenttia Pohjoismaiden kansalaisista (69 prosenttia suomalaisista) tukee vapaakauppaa. Suomalaiset korostavat eritoten vapaakaupan hyötyjä viennin ja työpaikkojen kannalta. TTIP-sopimuksen tukijoiden määrä on Pohjoismaissa noin nelinkertainen sen vastustajiin verrattuna. Kaikissa viidessä maassa uskotaan sekä Yhdysvaltojen että Euroopan hyötyvän sopimuksesta.

TTIP-kumppanuudella on suotuisa vaikutus meihin kaikkiin – Pohjoismaiden yrityksiin, kuluttajiin, kasvuun ja työpaikkoihin. Pienet ja keskisuuret yritykset suhtautuvat sopimukseen myönteisimmin, ja ne myös hyötyvät siitä eniten. Tullimaksujen alentaminen tai poistaminen lisää EU-maiden kaupankäyntiä ja hyödyttää varsinkin pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Näin luodaan uudet, lähes 850 miljoonan ihmisen kotimarkkinat.

Sääntelykysymyksistä käydään epäilemättä tiukkoja neuvotteluja. Ympäristönsuojelu- ja kuluttajansuojanormit ovat tiukat sekä EU:ssa että Yhdysvalloissa. Näiden transatlanttisten markkinoiden väestö muodostuu nykyaikaisista, vaativista ja aktiivisista kuluttajista, joiden sääntelyä koskevia vaatimuksia ei voida sivuuttaa. On myös hyvin mahdollista, että EU:n ja Yhdysvaltojen yhteiset normit laajenevat tulevaisuudessa maailmanlaajuiseen käyttöön.

Huomioiden Pohjoismaiden kansalaisten myönteiset asenteet esitämme TTIP-vapaakauppasopimuksen neuvottelijoille kaksi toivomusta. Neuvottelut on tärkeää saada päätökseen ensi vuoden aikana, ja sopimus on ratifioitava mahdollisimman pian. Tarvitsemme myös kunnianhimoisen ja kattavan sopimuksen, joka takaa riittävän oikeusturvan jäsenyritystemme investoinneille.

Me pohjoismaiset elinkeinoelämän järjestöt haluamme tehdä yhteistyötä poliitikkojen ja palkansaajajärjestöjen kanssa tuodaksemme esille yhteisiä hyötyjä. Yhdysvaltain ja Tyynenmeren maiden tuore neuvottelutulos TPP-kumppanuudesta (Trans Pacific Partnership) korostaa entisestään tarvetta viedä myös TTIP-neuvottelut onnistuneesti päätökseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat