Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksipuolinen metsätalous uhkaa lajeja

Mielipide
 
Panu Kunttu Mai Suominen

Sampo Karhujoki kirjoitti (HS Mielipide 25.10.) näppituntumalta metsäluonnon monimuotoisuuden tilasta. Valitettavasti todellisuus on kuitenkin toista kuin hänen esittämänsä arvelut.

Metsälajiston ja metsäluontotyyppien tila on erittäin huolestuttava. Suomen metsissä elää 814 uhanalaista lajia, ja näiden lisäksi uhanalaisuuden kynnyksellä, silmälläpidettävinä, on 776 metsälajia. Yli sata lajia on metsistämme jo hävinnyt.

Metsäluontotyypeistä kaksi kolmasosaa on luokiteltu uhanalaisiksi joko määrän tai laadun muutosten perusteella.

Ehdottomasti suurin syy metsäluonnon uhanalaisuudelle on voimaperäisen ja yksipuolisen metsätalouden harjoittaminen. Tutkimustiedon valossa on selvää, ettei nykyinen metsien käyttö ole ekologisesti kestävällä pohjalla eikä säilytä biologista monimuotoisuutta riittävästi.

Monet uhanalaiset lajit ovat riippuvaisia vanhoista metsistä. Kaavamaisesti toteutettu metsätalous on kuitenkin nuorentanut Suomen metsiä niin, että nykyisin 72 prosenttia metsämaalla kasvavista metsistä on korkeintaan 80-vuotiaita.

Toinen keskeinen asia metsäluonnolle on lahopuun määrä. Lahopuusta riippuvaisia lajeja Suomen metsissä elää noin 5 000, joka on neljännes kaikista metsälajeistamme. Luonnontilaisissa metsissä lahopuuta on metsätyypistä riippuen 20–120 kuutiota hehtaarilla, mutta Etelä-Suomen talousmetsissä vain neljä kuutiota hehtaarilla.

Metsänhoitoa tulee kehittää aidosti ekologisesti kestävälle pohjalle. Uudet käytännöt pitää ottaa heti käyttöön. Tämän lisäksi suojelupinta-alaa tulee selvästi lisätä. Suomi on kansainvälisesti sitoutunut YK:n ympäristöohjelman 17 prosentin suojelutavoitteeseen, mutta esimerkiksi Lapin eteläpuolella metsistä on suojeltu noin kolme prosenttia.

Hallituksen tekemät leikkaukset luonnonsuojelumäärärahoihin ovat romuttamassa mahdollisuudet kehittää metsien suojelua Metso-ohjelman avulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat