Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valoisaa vapaa-aikaa ei tule vähentää

Mielipide
 
Kimmo Ruosteenoja

Tiede-sivuilla ehdotettiin (HS 26.10.) Suomen siirtämistä Keski-Euroopan aikavyöhykkeelle. Tällöin pimeys lankeaisi iltaisin tuntia nykyistä aikaisemmin.

Pelkkä aikavyöhykkeen vaihtaminen muuttaisi Etelä-Suomessa vuodessa yli 200 nykyistä valoisaa vapaa-ajan tuntia pimeiksi, Lapissa noin 150. Samalla saataisiin kyllä lisää valoa aamuyöhön ja varhaisaamuun, mutta silloin valtaosa ihmisistä on unten mailla.

Mikäli vyöhykkeen vaihtamisen ohella luovuttaisiin myös kesäajan käytöstä, pimeys koittaisi huhti–lokakuussa jo kaksi tuntia nykyistä varhemmin. Tällöin valoisaa vapaa-aikaa katoaisi etelässä lähes 400 ja Lapissa hieman alle 300 tuntia vuodessa.

Valoa vaativille ulkoaskareille ei arkisin jäisi juuri aikaa, muutamaa valoisinta kuukautta lukuun ottamatta. Ilta viilenisi kesällä pari tuntia aikaisemmin, eikä työn jälkeen ehtisi uimarannalle. Toki myös kiusaus hakeutua ravintoloiden terasseille vähenisi. Talviviikonloppuinakin ulkoiluaika lyhenisi. Aurinko laskisi pääkaupunkiseudulla joulukuussa jo kohta kahden jälkeen.

Laskelmassa on oletettu, että kansalaisen vapaa-aika alkaisi arkisin työstä kotiin palatessa iltaviideltä. Nukkumaan mentäisiin yhdeltätoista.

Viikonloppuisin ei ole töitä, joten vapaaksi valveillaoloajaksi on laskettu koko kello 8:n ja 23:n välinen aika. Heinäkuu on ajateltu lomakuukaudeksi ja jätetty kokonaan laskujen ulkopuolelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat