Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU asettaa vaatimuksia rajatarkastuksille lentoasemilla

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kuopion, Tampereen ja Lapin kauppakamarit arvostelivat (HS Mielipide 27.10.) sisäministeriössä valmisteltua luonnosta rajanylityspaikkoja ja rajatarkastustehtävien jakamista koskevan asetuksen muuttamiseksi. Kritiikki kohdistuu erityisesti lentoasemien jaotteluun kansainvälisiin lentoasemiin ja muihin lentopaikkoihin. Kyseessä on väärinymmärrys siitä, mitä jaottelu käytännössä tarkoittaa.

Ehdotettavat muutokset perustuvat suoraan sovellettavaan EU-asetukseen (Schengenin rajasäännöstö), joka on ollut voimassa vuodesta 2006. Kyse ei ole lentokenttien arvottamisesta, vaan käytännön vaatimuksista, joita EU-asetus tuo rajatarkastuksille. Vaatimukset kohdistuvat lentoaseman pitäjään ja rajatarkastusviranomaisiin, eikä niillä ole vaikutusta liikenteenharjoittajien tai matkustajien toimintaan.

Schengenin rajasäännöstö edellyttää, että kansainvälisellä lentoasemalla sisä- ja ulkorajaliikenne on erotettava rakenteellisesti toisistaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi erillisten lähtöaulojen rakentamista. Muulla lentopaikalla erottelua ei tarvitse tehdä, vaikka lentoasemalla olisi Schengenin ulkorajat ylittävää liikennettä.

Toistaiseksi Helsinki-Vantaan lentoasema on ainoa Suomen lentoasema, jolla on päivittäistä säännöllistä ulkorajaliikennettä ja jolla rajatarkastajat ovat jatkuvasti paikalla. Muilla lentoasemilla rajatarkastajat tulevat paikalle tarvittaessa. Tämän vuoksi ei ole perusteltua säätää lentoaseman pitäjälle tarpeettomia velvoitteita kaikilla lentoasemilla.

Toisin kuin kauppakamarit totesivat, reitti-, charter- ja rahtiliikenne eivät vastedeskään tarvitsisi rajanylityslupaa millään asetuksessa säädetyllä lentoasemalla. Ainoa tosiasiallinen muutos koskisi yksityislentoja, joiden rajanylitys muuttuisi luvanvaraiseksi eräillä lentoasemilla.

Muutoksella tavoitellaan kustannustehokkuutta, koska yksityislentojen vuosittainen määrä näillä lentopaikoilla on erittäin pieni. Rajavartiolaitos suunnittelee rajanylitysluvan hakemiseen sähköistä palvelua, mikä helpottaisi luvan hakemista ja käsittelyä sekä toteuttaisi osaltaan hallitusohjelman norminpurkutavoitetta.

Väite siitä, että sisäministeriö vesittäisi liikenne- ja viestintäministeriön valmisteleman lentoliikennestrategian, ei pidä paikkaansa. Asetus ei ota kantaa lentoliikenteen kehittämiseen vaan täsmentää rajatarkastusten hoitamiseen liittyvät menettelyt siten kuin niistä on muualla säädetty tai päätetty.

Sisäministeriö on pyytänyt asetusluonnoksesta lausunnot ensisijaisesti niiltä tahoilta, joita ehdotetut muutokset koskevat. Myös muille tahoille on varattu pyynnöstä mahdollisuus lausunnon antamiseen. Asetusmuutoksen jatkovalmistelussa otetaan huomioon myös elinkeinopoliittiset näkökohdat saatujen lausuntojen perusteella.

Anne Ihanus

ylitarkastaja, asetuksen vastuuvalmistelija, sisäministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat