Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energiapäätöksessä ei pidä hölmöillä

Mielipide
 
Hannu T. Tanskanen

Helsinki aikoo sulkea Hanasaaren hiilivoimalan ja ottaa alueen asutuskäyttöön. Tavoitteena on ”hiilineutraali” energiantuotto.

Koska en voi uskoa edes vihreiden olettavan uskomusenergioiden tuuli- ja aurinkovoiman tuottavan kaukolämpöä, ajatus lienee, että se tehdään ”biopolttoaineilla” eli suomeksi puuhakkeella.

Vaikka ei huomioitaisi tehtävän logistista mahdottomuutta, koko Suomen haketuotanto ei riittäisi edes Helsingin lämmittämiseen. Hake olisi koottava valtavalta alueelta. Yksin kuljetusten vaatima fossiilinen polttoaine tuottaa monin verroin enemmän hiilidioksidia kuin puuta polttamalla säästyy. Hakkeen kuljetus edellyttäisi täysperävaunullista rekkalastia muutaman minuutin välein. Tämä on asiassa yksi puoli, joka unohdetaan kertoa.

Vaikka puu tuottaa painoyksikköä kohden vähemmän hiilidioksidia kuin kivihiili, sitä tarvitaan huomattavasti suurempi määrä saman energian tuottamiseen. Hiilestä se energia silloinkin tulee. Selluloosan vety on jo sitoutunut happeen, eli tilanne on plus miinus nolla, mutta pöly- ja muita saasteita saadaan runsaasti enemmän. Tämä tosiseikka unohtui jo polttoainealkoholin kiittäjiltä. Alkoholi tuottaa vain kaksi kolmannesta bensiinin energiasta.

Helsingin tulevaisuuden energiasta päättäviltä soisi edes alustavaa perehtymistä luonnontieteiden faktoihin poliittisen paatoksen sijaan. Kaukolämmön tuominen Loviisan ydinvoimalasta ei ole ainakaan mainittua hullumpi ajatus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat