Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seminaari pohjautui lääketieteeseen

Mielipide
 
Taija Somppi

Helsingin Sanomissa julkaistiin 23.10. kirjoitus, jonka mukaan kansanedustajat huijattiin vaihtoehtolääketieteen seminaariin.

Kyse ei ollut vaihtoehtolääketieteen seminaarista, vaan täysin lääketieteeseen pohjautuvasta seminaarista. Kansanedustaja Arja Juvosen (ps) väite huijatuksi tulemisesta perustui yksipuoliseen näkemykseen ja virheelliseen tietoon seminaarin sisällöstä ja esiintyjistä.

Kansanedustaja Anne Louhelainen (ps) jätti HS:n kirjoituksen mukaan tilaisuuden väliin. Hän oli Juvosen tapaan siinä käsityksessä, että tilaisuudessa ovat vastakkain normaali lääketiede ja toisenlainen näkökulma. Mitä toisenlaista näkökulmaa Louhelainen tarkoittaa, kun kyse on länsimaisesta lääketieteestä: kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnostiikasta ja virallisista kilpirauhasen vajaatoimintaan käytettävistä lääkkeistä?

Seminaarissa esiteltiin yleisesti kilpirauhasen diagnostiikkaan ja hoitoon liittyviä asioita, joissa lähteinä oli käytetty muun muassa Yhdysvaltain lääketurvallisuusviraston FDA:n, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean sekä Suomen Lääkärikirja Duodecimin suoria lainauksia.

On erikoista, että vallitsevaa, yksinomaan Thyroxinia kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa edustavat lääkärit ovat arvostelleet tarkoitushakuisesti ja virheellisin käsityksiin perustuen, että eduskunnan tiloissa ja veronmaksajien rahoilla kyseisessä tilaisuudessa olisi ”tuettu uskomushoitoja”.

Suomessa ei ole virallista hoitolinjaa kilpirauhasen vajaatoiminnasta eikä edes käypä hoito -suosituksia. On vain vallitseva tapa hoitaa kilpirauhasen vajaatoimintaa Thyroxinilla, jonka yksipuoliseen käyttöön monet kilpirauhaspotilaat ovat tyytymättömiä, siitähän koko kilpirauhassota on lähtenyt liikkeelle. Potilaat haluavat kuulla myös muista virallisista, Fimean hyväksymistä kilpirauhasen vajaatoimintaan käytettävistä lääkkeistä. Kyse ei ole uskomushoidosta.

Ari Jalonen (ps) on tiennyt, että Valvira on rajoittanut väliaikaisesti oikeuksiani hoitaa kilpirauhaspotilaita. Onhan hän tehnyt useita kirjallisia kysymyksiä edellisen hallituksen peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd) asiasta. Huovinen ei tehnyt asialle mitään, vaikka toimi tuolloin Valviran ylimpänä virkamiehenä. Huovinen olisi voinut puuttua Valviran epäasianmukaiseen toimintaan, jonka vuoksi monet potilaat ovat joutuneet heitteille.

On syytä tarkentaa, että Valviran päätös väliaikaisesta rajoituksesta ei ole lainvoimainen, vaan käsittelyssä Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Vastaavanlaisissa tapauksissa on jo kaksi Helsingin hallinto-oikeuden päätöstä, jossa Valviran päätökset on kumottu yksimielisesti.

On myös aiheellista mainita, että Valvira on jakanut sanktioita ja varoituksia vastaavanlaisissa tapauksissa useille lääkäreille. Olen vain yksi monien joukosta – mutta tehnyt asiasta julkisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat