Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman vaurastuminen lisää modernia nomadismia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unioni perustuu ajatukselle vapaasta liikkuvuudesta. EU:n alueelle pyrkivät turvapaikanhakijat ja siirtolaiset eivät pääse nauttimaan tästä EU:n keskeisestä periaatteesta. Heidän vapaata liikkumistaan pidetään ongelmana.

Miten uusiin kansainvaelluksiin tulisi suhtautua? On ensinnäkin hyvä muistaa, että turvapaikanhakijoiden liikkuminen maasta toiseen ei ole uusi ilmiö. Esimerkiksi toisen maailmansodan jälkeen Euroopassa oli miljoonia pakolaisia. Geneven vuoden 1951 pakolaissopimuksella ratkaistiin se, kuka saa suojelua ja kuka palautetaan kotiin.

Pakolaisten kansainvälinen suojelu perustuu edelleen Geneven pakolaissopimukseen, mutta suojelua voi nykyään saada myös muiden sopimusten ja EU-oikeuden perusteella. Tämä laajentaa suojelun piiriin kuuluvien turvapaikanhakijoiden piiriä. Turvapaikanhakijat, jotka eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, voidaan palauttaa kotimaahansa.

Kansainvälisen suojelun tilapäisyys on yksi pakolaisoikeuden keskeinen periaate. Suojelun tilapäisyyden korostaminen Euroopan unionissa voisi vahvistaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Jos suojelu nähtäisiin vahvemmin tilapäisenä järjestelynä, voisi laillisen siirtolaisuuden mahdollisuuksia konfliktialueilta parantaa ja näin vähentää tarvetta pyrkiä Eurooppaan ihmissalakuljettajien avulla.

Laillisten siirtolaisuusväylien puuttuessa moni pyrkii muuttamaan rikkaaseen länteen turvapaikkaoven kautta. Ihmisiä ei aja liikkeelle vain sota vaan yhä enemmän myös raha. Nykypäivän maailmassa moni liikkuu maasta toiseen myös sellaisten syiden takia, joita pakolaissopimusta solmittaessa ei ollut otettu huomioon. Ilmaston lämpenemisellä on yhä suurempi merkitys muuttoliikkeitä muovaavana tekijänä. Ympäristön muutokseen liittyvät kysymykset ovat esimerkiksi yksi Syyrian sodan taustatekijä.

Väestönkasvu esimerkiksi Afrikassa yhdistettynä köyhyyteen ja puutteellisiin yhteiskunnallisiin rakenteisiin saa lähivuosikymmeninä kymmenet miljoonat afrikkalaiset pyrkimään Eurooppaan. Globalisaatio, internet, sosiaalinen media ja maailman kutistuminen ja vaurastuminen edistävät tällaisen modernin nomadismin lisääntymistä.

Moderni siirtolaisuus onkin eräänlaista hybridisiirtolaisuutta, jossa paetaan samanaikaisesti sotaa, köyhyyttä, yleistä toivottomuutta, työttömyyttä uskonnollisia ääriliikkeitä tai esimerkiksi valtioelinten toimimattomuutta. Avoimuus siirtolaisuuden taustalla olevista tekijöistä torjuu parhaiten syrjintää tai ääriliikkeiden suosiota niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

Modernia nomadismia tulisi hallita yhteisen eurooppalaisen turvapaikkapolitiikan ja rajavalvonnan avulla. Turvapaikanhakijat sekä heidän lähtömaansa tulisi myös vahvemmin saada mukaan siirtolaisuudesta käytävään keskusteluun ja tutkimukseen.

Kotimaahan paluun jälkeisen valvonnan kehittäminen on eurooppalaisen pakolaispolitiikan yksi keskeinen tulevaisuuden haaste. On tärkeää tietää, mitä palautetuille tapahtuu paluun jälkeen. Tällaiseen valvontaan voitaisiin käyttää esimerkiksi modernia teknologiaa, jota turvapaikanhakijat käyttävät myös pyrkiessään Eurooppaan.

Jari Pirjola

oikeustieteen tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat