Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nopeusrajoituksia kokeiltiin jo 1960-luvulla

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Dosentti Osmo Lampinen kertoi mielipidesivulla (HS 29.10.) julkaistussa kirjoituksessaan muun muassa valtakunnallisten nopeusrajoitusten syntyvaiheista.

Toisin kuin Lampinen kirjoituksessaan sanoi, nopeusrajoituksia oli kokeiltu jo ennen presidentti Urho Kekkosen uudenvuodenpuhetta vuonna 1973. Vanhempi autoilijapolvi muistaakin yhä 1960-luvun kattonopeudet.

Nopeusrajoituksia kokeiltiin monella tavalla, ja vaikutuksia tutkittiin huolellisesti.

Viimeisimmät kokeilut liittyivät juhlapyhien nopeusrajoituksiin. Niistä luopumisen eräänä syynä oli se, ettei riittävää tieteellistä näyttöä niiden vaikutuksista saatu, vaikka myönteisiä viitteitä oli nähtävissä.

Vuoden 1972 nopeusrajoituskomitea, puheenjohtajanaan teknillisen korkeakoulun liikennetekniikan professori Otto Wahlgren, oli jo ehdottanut valtakunnallisten nopeusrajoituksten käyttöönottoa. Asia näytti hautautuvan, mutta onneksi presidentti Kekkonen jyrähti.

Jälkikäteen on helppo todeta, että 1960-luvun liikennemäärillä ja tiestöllä rima oli turhan korkealla riittävän vahvojen näyttöjen saamiseksi.

Kun autokanta kasvoi ja tiet paranivat, tilanne muuttui. Myöhemmät tutkimukset, kuten Lampinen kertoi, osoittivat meilläkin saman mitä muualla Euroopassa jo kymmenen vuotta aikaisemmin.

Kari Sane

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat