Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipide: Lähes satavuotiaalta rintama­veteraaniäidiltäni vietiin voikin leivän päältä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Äitini, pian satavuotias rintamaveteraani, sinnittelee pienillä eläketuloilla, hoitotuella, rintamalisillä ja neljän päivittäisen kotihoitajakäynnin avulla. Omaisuutta hänellä ei ole, eivätkä tulot ole nousseet, mutta sairaanhoitokulut kyllä.

Tänä vuonna on käynyt näin: Kotihoidon kuukausimaksu nousi 297,32 eurolla. Siivousseteli poistettiin. Palmian ruokatilauksen hintaa korotettiin, vaikka toimituksesta poistettiin leipä, levite ja maito. Viimein tilaus piti lopettaa kokonaan. Veteraanipiirin avustajakäynnit (ulkoilutus) lakkautettiin palkkatuen loputtua.

Nyt raha ei enää riitä sellaisiin turhuuksiin kuten aamiaisiin ja välipaloihin, hygieniatuotteisiin ja pesuaineisiin, hiustenleikkuukseen ja siivoukseen. Uusien vaatteiden hankinta, ulkoilu, invataksin käyttö, ystävien tapaaminen ja juhlapäivien vietto saavat jäädä.

Ensi vuonna kansaneläkkeet pienenevät, enkä uskalla edes ajatella, mitä eläkeläisen asumistuen poistamisesta seuraa. Onko etsittävä uusi asunto?

Säästöjä ei ole, eikä omaisia, jotka voisivat tukea äitiäni rahallisesti. Saan itse hyvin pientä eläkettä. Voisin jatkaa työntekoa freelancerina, mikäli äitini asioilta ehtisin ja jaksaisin. Nyt joudun korvauksetta hoitamaan hänen kauppa- ja pankkiasiansa, organisoimaan kodinhoitoa sekä valvomaan ja ajamaan hänen etujaan milloin missäkin ongelmissa. Niitä riittää.

Onko äitini onnettomuudeksi koitunut se, että hän hukkasi nuoruutensa kahdessa sodassa lottapalveluksessa eikä sen jälkeen ole osannut rikastua? Hän ei ole osannut elämöidä sillä, että on rintamaveteraani.

Vähintä, mitä nykyiset vallanpitäjät ja heitä äänestäneet ”isänmaalliset” piirit ja tekopyhät Kiitos 1939–1945 -paitansa ostaneet voivat tehdä, on se, että he lopettavat välittömästi kaikenlaisen sotaveteraaneilla ”ratsastamisen”.

Itsenäisyyspäivän Linnan kutsut saisi säästösyistä peruuttaa. Silloin ei tarvitsisi myöskään kuunnella juhlijoiden hurskastelevia ylistyspuheita veteraaneistamme. Kiitoksella ei elä kissakaan.

Rintamaveteraanin jälkeläinen

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat