Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyopiskelijoiden elämä ei ole helppoa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Martti Ryhänen ihmetteli (HS Mielipide 29.10.), miksi nykyopiskelijat valittavat niin paljon. Nyt kannattaisi herätä päiväunilta ja miettiä uudemman kerran, oliko opiskelijan elämä 1950-luvulla vaikeampaa kuin nyt.

Nuorten vaikeudet alkavat nykyisin aikaisemmin kuin ennen, opintiellä viimeistään jo lukiossa. Asunto, ruoka, kirjat, opiskeluvälineet ja myös matkat täytyy maksaa yhä itse, eikä alle 17-vuotias voi hakea edes opintotukea. Lapsilisällä ei kirjoja juuri osteta. Kodin ulkopuolisiin huvituksiin ei todellakaan ole varaa, ellei ole sattunut saamaan kesätyötä ja pystynyt säästämään. Harva on.

Kurssimuotoinen lukio mahdollistaa häpeämättömän rahastamisen opiskelijoilta, vaikka opetus sinänsä on edelleen vielä ilmaista. Jokaiselle kurssille pitää ostaa uudet kirjat. 1970-luvulla opiskelleena tiedän, että silloin yksi kirja riitti koko vuodeksi, korkeintaan kevätlukukaudeksi tarvittiin uusi.

Käytetyt kirjat eivät useinkaan enää kelpaa seuraavana vuonna. Edelliseltä lukiolaiseltani jäi komerollinen kirjoja, joista on voitu hyödyntää vain osa. En ymmärrä, miten esimerkiksi jokin kieli muuttuu vuodessa niin paljon, että sen opiskeluun on ostettava aina uusi kirja.

Kirjakauppa tarjoutuu ostamaan käytetyt kirjat, mutta haluaa vain uusimmat painokset. Kuka myisi kirjansa ennen kuin on kirjoittanut ylioppilaaksi? Sitten kun niitä haluaisi kaupata, ne eivät enää kelpaakaan.

Taloudelliset seikat ovat vain jäävuoren huippu nykyopiskelijan elämässä. En kadehdi nuorten osaa. Ehkä Teille, Martti Ryhänen, on syntynyt niin sanottu valemuisto, tai sitten ette vain tiedä mitään nuorten todellisista vaikeuksista. Kannattaisiko ottaa selvää?

Anneli Rosell

lukiolaisen äiti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat