Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallintarekisteröinnin salliminen ei ole nykyisen lain tavoite

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tuomo Pietiläinen esitti jutussaan ”Hallintarekisteröinnistä kova taisto julkisuudessa” (HS Talous 24.10.), että Finanssivalvonnalla ja valtiovarainministeriöllä on eriävä näkemys siitä, voiko suomalainen sijoittaja nykyisen lainsäädännön mukaan käyttää ulkomaista palveluntarjoajaa osakeomistustensa hallintarekisteröintiin. Tällaista näkemyseroa ei kuitenkaan ole. Käsitys juontuu lain tavoitteen ja sen toteutuksen eroista.

Hallintarekisteröintiä koskevan sääntelyn tavoite on selvä: estää suomalaisia henkilöitä ja yhtiöitä hallintarekisteröimästä osakeomistuksiaan suomalaisissa yhtiöissä. Tavoite on kyseisessä säännöksessä toteutettu siten, että arvopaperikeskuksessa pidettävään osakasluetteloon voidaan omistajan sijasta merkitä hallintarekisteröinnin hoitaja silloin, kun arvo-osuuden omistaa ulkomaalainen tai ulkomainen yhteisö. Vastakohtaispäätelmä on siis, että suomalaisen omistajan sijasta osakasluetteloon ei voida merkitä hallintarekisterin hoitajaa.

Koska sijoitus- ja säilytystoiminta on kansainvälistä, hallintarekisteröinnin estämistä on tehostettu säätämällä, että Suomessa toimivan tilinhoitajan on tarvittaessa pyydettävä sen asiakkaana toimivalta ulkomaiselta säilyttäjältä vakuutus siitä, ettei tämän hallintarekisteröimässä omistuksessa ole mukana suomalaisia henkilöitä tai yhtiöitä.

Ongelma syntyy siitä, että ulkomaiset säilytyspalveluja tarjoavat tahot toimivat oman lainsäädäntönsä mahdollistamalla tavalla. Suomalainen sääntely ei koske näitä säilyttäjiä, ja laaritilimäinen hallintarekisteröinti on vakiintunut käytäntö valtaosassa Eurooppaa.

Koska kyseinen hallintarekisteröintisääntely ei kohdistu suoraan osakkeenomistajiin, siitä ei voi johtaa rajoituksia suomalaisten osakkeenomistajien toiminnalle. Siten ei ole selvää, minkä säädöksen nojalla suomalaisten osakkeenomistajien mahdolliseen hallintarekisteröintiin ulkomailla voisi puuttua, vaikka lain tavoite onkin selkeä.

Jarmo Parkkonen

osastopäällikkö

Finanssivalvonta

Tuomas Saarenheimo

alivaltiosihteeri

valtiovarainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat