Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksistä tulee antaa asiallista tietoa myös pienille lapsille

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien Muut lehdet -osiossa (26.10.) viitattiin Aamulehden pääkirjoitukseen, jonka mukaan lapsille tarvitaan oikeaa, tervettä oppia ennen kuin he näkevät akteja, joilla ei ole tekemistä luonnollisen sukupuolisuuden kanssa.

Lapsilla on oikeus ikätasoiseen tukeen, tietoon ja kasvatukseen, mutta seksuaalisuudessa tämä ei toteudu. Kyse on aikuisten, kasvattajien päätöksestä. Meillä on kotimaisia seksuaalikasvatusmalleja jo pienille lapsille. Ne pohjautuvat tutkimukseen ja Maailman terveysjärjestön (WHO) Seksuaalikasvatuksen Euroopan standardeihin (2010), joita Väestöliitto oli mukana kehittämässä.

Väestöliitolla on pitkä ja vahva kokemus seksuaalikasvatusmallien luomisessa ja kasvattajien kouluttamisessa. Teimme vuosina 2013–2014 kartoittavat tilannearviot 0–6-vuotiaiden lasten seksuaalikasvatuksesta ja seksuaaliterveyden tukemisesta ja suojaamisesta. Näin selvitimme vanhempien ja päivähoidon ammattilaisten kokemuksia, haasteita ja mielipiteitä asiasta.

Paljon hyvää kasvatusta tapahtuu koko ajan. Huoli pienten lasten näkemästä ei-ikätasoisesta seksuaalisuudesta nousi siinäkin vahvasti esiin, sillä seksuaalikasvattajina arjessa ovat nykyään myös toiset lapset, koulu- ja nuoruusikäiset sisarukset sekä media.

Asiallisella seksuaalikasvatuksella on enemmän kysyntää kuin koskaan, Muut lehdet -viitteessä todettiin. Lapsille tarvitaan heidän seksuaalista kehitystään vahvistavaa oppia kehitysvaiheen mukaan. Ikätasoista ja kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta rajoittaa kuitenkin voimakkaasti ohjeiden ja mallien puute sekä monen aikuisen ahdistus siitä, ettei seksuaalikasvatus vielä kuulu lapsuuteen. Seksuaalisuuden ikätasoisia piirteitä ja portaittaista kehittymistä kun ei tunneta.

Monella ei ollut ohjeita tai koulutusta, miten vastata lasten kysymyksiin tai miten puuttua lasten seksuaalisiin leikkeihin tai kiusaamiseen päivähoidossa. Lapsille tarjottiin sattumanvaraista, epätasa-arvoista, suunnittelematonta ja monenkirjavaa tietoa ja asennetta.

Väestöliitto on avannut tietosivut www.vaestoliitto.fi/lapsijaseksuaalisuus sekä Opetushallituksen kanssa julkaissut päivähoidon, esiopetuksen ja koulun kasvattajille suunnatun käsikirjan Seksuaalisuuden portaat. Malleja ja materiaaleja siis on, vaikka juuri kukaan aikuinen ei ole saanut asiallista seksuaalikasvatusta alle kouluikäisenä.

Maksuton tietojuliste Tue lapsen kehitystä on saatavissa Väestöliitosta suomeksi ja englanniksi, loppuvuonna myös ruotsiksi, saksaksi ja venäjäksi päivähoitoon ja neuvoloihin. Onnikujan kaverukset -satukirjasarja noudattaa sekin WHO:n standardeja. Olemme aloittaneet myös maksuttomat ammattilaiskoulutukset, joiden luennot ovat verkkosivuillamme.

Aamulehden pääkirjoituksessa todettiin HS:n viitteen mukaan, että yhteiskunta on tiedonsiirron huumassa melkein pornoistunut. Avainasia on, miten nuorille saadaan ajoissa asiallista ja realistista tietoa.

Vastauksemme on: tietoa on oltava oikeassa muodossa jo pienillä. Kun lasten seksuaalisuus ja seksuaaliterveyden tukeminen tunnetaan, voi lasten seksuaalikasvatus kodeissa, neuvoloissa ja päivähoidossa kehittyä ikätasoisempaan, tasa-arvoisempaan ja terveyttä edistävämpään suuntaan. Näin lasten ja myös nuorten ja aikuisten elämänhallinta, seksuaaliterveys ja hyvinvointi paranevat.

Raisa Cacciatore

lastenpsykiatri, vanhemmuuskeskuksen johtaja

Susanne Ingman-Friberg

projektikoordinaattori, kätilö

YAMK Lasten seksuaaliterveyden keskus

Väestöliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat