Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnioittamisen voi valita asenteeksi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Panu Ojala vastasi (HS Mielipide 26.10.) Eva Sundgrenin (HS Mielipide 24.10.) kirjoitukseen oppilaiden käytöksestä ja koulumotivaatiosta. Kirjoituksissa oli osuvia huomioita koulusta.

Jäin pohtimaan aikuisten kunnioittamista koulussa. Meitä opettajia on monenlaisia. On eroja ryhmänhallintataidoissa. Voi myös olla, ettei opettajan osaaminen vastaa nykypäivän vaatimuksia, kuten Ojala kirjoitti.

Onko kunnioitus kuitenkaan sellainen asia, joka opettajan on ensin ansaittava? Onko oikea suuntaus, että oppilaat valitsevat, ovatko opettajan opettamat asiat heidän mielestään tärkeitä, ja jos ne eivät sitä ole, opettajaa ei tarvitse kunnioittaa?

Hyvä tavoite on oppia kunnioittamaan opettajia riippumatta siitä, ovatko opetettavat asiat juuri sillä hetkellä omasta mielestä olennaisia vai eivät, tai pitääkö opettajasta vai ei. Oman mielipiteensä voi ilmaista myös muulla tavoin kuin epäkunnioittavalla asenteella. Se on arvokas taito elämässä kouluajan jälkeenkin.

Jos opettajan toiminnassa on selviä epäkohtia, ne täytyy tietenkin selvittää ja korjata.

Myös koulun muita aikuisia kannattaa opetella kohtelemaan kunnioittavasti. Kunnioittaa voi, vaikka ei olisikaan kaikesta samaa mieltä. Koulussa täytyy olla tilaa ilmaista rakentavasti eriäviä mielipiteitä.

Hyvä opettaja kuuntelee oppilaita, välittää heidän mielipiteistään ja pyrkii huomioimaan oppilaiden näkemykset opetuksessaan. Kunnioituksen tulee olla molemminpuolista. Myös opettajan täytyy aina säilyttää kunnioittava asenne oppilasta kohtaan, vaikka opettaja esimerkiksi joutuisi puuttumaan oppilaan huonoon käytökseen. Molemminpuolinen kunnioitus luo ympärilleen hyvän ja turvallisen ilmapiirin.

Mirka Saaristola

erityisopettaja, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat