Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kelan tavoitteena on laadukas tulkkaus

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Riku Virtanen kirjoitti laadukkaan tulkkauspalvelun olevan uhattuna (HS Mielipide 29.10.). Hänen mielestään ongelma liittyy Kelan määrittelyyn tulkkausta vaativasta tilanteesta.

Tulkkauspalvelulaissa ei säädetä sitä, minkälainen tilaus edellyttää perustason ja mikä vaativan tason tulkkausta. Tulkkauspalvelualalla ei ole myöskään virallisia hyväksyttyjä määrittelyjä eritasoisista tulkkaustilauksista.

Alalle on kuitenkin kehittynyt tulkintaa ohjaavia linjauksia vaativan tason ja perustason tulkkaustilauksista. Nämä linjaukset ovat syntyneet jo ennen vuotta 2010, jolloin tulkkauspalveluiden järjestämisvastuu siirtyi Kelalle.

Tulkkaustilauksen vaativuuden määrittelyssä kiinnitetään huomiota muun muassa tulkattavan aiheen vaativuuteen, henkiseen kuormittavuuteen ja tulkkaustilauksen kestoon.

Vaativan tason tulkkaukseen luetaan esimerkiksi teatteriesitysten ja muiden vaativien kulttuuritapahtumien tulkkaaminen, seminaarit, kongressit ja vastaavat tilanteet. Myös henkisesti ja kognitiivisesti kuormittavat tilaisuudet, esimerkiksi psykoterapiaistunnot, kuuluvat vaativan tason tulkkaukseen.

Kela hyödyntää näitä tulkintaa ohjaavia linjauksia palvelua järjestäessään ja harkitessaan tulkkaustilauksen vaativuutta.

Keskeinen merkitys tulkkauspalvelun järjestämisessä on tiedoilla, jotka asiakas antaa palvelua tilatessaan. Näiden tietojen perusteella Kela harkitsee ja arvioi, mikä on tulkkaustilauksen sisältö ja kumpaan kategoriaan asiakkaan tulkkaustilaus sijoittuu.

Kelan tavoitteena on löytää asiakkaan vaativaan tulkkaustilaukseen sellainen tulkki, jolla on riittävä osaaminen kyseiseen tilaukseen. Kelan tulkkauspalvelun välityskeskus käsittelee yli 100  000 tulkkaustilausta vuodessa. Aina ei ole helppo harkita ja arvioida tulkkaustilauksen tasoa ja palvelun järjestämistä.

Mikko Toivanen

etuuspäällikkö

Merja Rautio-Rajala

lakimies, Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat