Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elintarviketeollisuus pakkosyöttää meille sokeria

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sokerin käytön lisääntymisestä ja sen aiheuttamista haitoista käydään parhaillaan tervetullutta keskustelua. Kuten asiaan kuuluu, pöydän vastakkaisille puolille ovat asettuneet valistuneet kuluttajat, terveydenhoidon asiantuntijat ja elintarviketeollisuus.

Makeisvero poistuu vuoden 2017 alusta EU:n komission määräyksestä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ehdottaa tilalle uutta sokeriveroa, joka perustuisi tuotteen sokeripitoisuuteen. Elintarviketeollisuus on luonnollisesti veroa vastaan, koska kuluttajien ei uskota muuttavan tottumuksiaan sen takia. Elintarviketeollisuusliiton mukaan sokerivero olisi myös työläs laskea ja kerätä.

Ymmärrän liiton huolen hyvin, sillä vähintään yhtä työlästä on kuluttajan löytää nykyisin sokerittomia elintarvikkeita. Kaupassa käymiseen on varattava paljon aikaa, ja mukaan kannattaa ottaa suurentavat silmälasit.

Se tiedetään jo, että kun tuotteesta poistetaan rasvaa, tilalle pannaan sokeria parantamaan makua.

Mutta miksi tavallisissa eineksissä, leivissä, lihajalosteissa, marinadeissa, valmiskastikkeissa, lihaliemikuutioissa, tuorejuustoissa ja jopa joissakin ruokakermoissa on sokeria? Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Mikä on logiikka, kun erään suuren leivänvalmistajan vehnäpaahtoleivässä ei ole sokeria, mutta muissa laaduissa on? Miksi veriohukaisissa ei ole sokeria, mutta porkkana- ja pinaattiohukaisissa on?

Kuinka monta hyllymetriä elintarvikkeita jäisikään kauppoihin, jos haluttaisiin välttyä sokerin pakkosyötöltä? Onko meidät kuluttajat saatu huomaamattamme riippuvaisiksi sokerista, vaikka kuinka välttelisimme karkkihyllyjä? Mehujen valmistajat mainostavat jo tuotteitaan ”ei lisättyä sokeria” -tekstillä.

Nyt elintarviketeollisuudella olisi hyvä tilaisuus näyttää, että kuluttajista välitetään sittenkin tarjoamalla terveellisempiä vaihtoehtoja.

Vai vieläkö sokeriteollisuus uskottelee meille, että sokeri on luonnollinen ja terveellinen ravintoaine? Nordic Sugarin (johon Suomen Sokeri myös kuuluu) nettisivuilla sanotaan, että sokeri on talteen otettua, luonnon meille tarjoamaa auringon energiaa. Kuulostaa vitamiinimainokselta. Tupakkaakin mainostettiin aikoinaan niin, että se tekee hyvää kurkulle!

Mervi Heikkilä

Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat