Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokavaliosta lipsuminen vei melkein hengen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sain keliakiadiagnoosin vuonna 1992. Keliakia on vakava, elinikäinen autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoitomuoto on tarkka gluteeniton ruokavalio.

Keliakia vaurioittaa ohutsuolen suolinukkaa, jolloin ravintoaineet eivät imeydy. Keliakiaan ei ole lääkettä.

Noudatin ruokavaliota tarkasti ja sain suolinukkani kuntoon. Jossain vaiheessa aloin lipsua, sillä en saanut gluteenista oireita. En pystynyt vastustamaan työkavereiden leipomia herkullisia leivonnaisia. Se oli kohtalokas virhe.

2000-luvun alussa vointini alkoi heikentyä. Vuonna 2008 selvisi, että maksa-arvoni olivat kohonneet huimiksi. Minua tutkittiin lukuisia kertoja Joensuussa, mutta maksa-arvojen nousuun ei saatu selvyyttä. Aloin saada myös rajuja vatsaoireita.

Painoni laski lopulta 47 kiloon ja olin todella heikossa kunnossa. Pelkäsin kuolevani. Jouduin olemaan useita pitkiä tutkimusjaksoja Helsingissä Meilahden sairaalassa.

Sairaalassa minulle tehtiin kaikki mahdolliset operaatiot ja tähystykset: ohutsuolen kapselitähystys, vatsalaukun tähystys, varjoainekuvaus ja maksabiopsia.

Lopulta maksalääkitys ja ruokavalio saatiin kuntoon. Suolinukkani oli uudestaan täysin tuhoutunut. Tilanne alkoi hiljalleen helpottua.

Pidän nykyisin tiukasti kiinni gluteenittomasta ruokavaliosta, mutta pelkään, ettei suolinukkani ehdi enää elinaikanani täysin parantua. Joudun käymään tähystyksessä edelleen joka vuosi.

Gluteenittomasta ruokavaliosta lipsuminen voi olla keliakiaa sairastavalle kohtalokasta. Hallituksen aie lopettaa keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus on väärin.

Liisa Karjalainen

eläkeläinen

Kesälahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat