Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki muslimit eivät elä ”rähinäaikaa”

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Saska Saarikoski kirjoitti (HS Kolumni 29.10.) islamin ”rähinäajan” hiipumisesta. Vaikka vertaus muihin monoteistisiin uskontoihin on kiinnostava, juttu antoi islamista melko yksipuolisen kuvan.

Kolumni antoi ymmärtää, että muslimeita olisi vain Lähi-idässä – tai että Lähi-itä olisi yhtä kuin muslimit.

Maailmassa on kuitenkin yli miljardi muslimia, ja maapallon suurin muslimimaa väestömäärällä mitattuna on Indonesia.

Myös Euroopassa asuu merkittäviä muslimivähemmistöjä. Siksi on ongelmallista jakaa vastakkain länsimaalaiset ja ”vanhoihin tapoihinsa takertuneet” muslimit. Kumpaanko leiriin sopivat esimerkiksi Ranskan arviolta noin 3–5 miljoonaa muslimia?

Saarikoski kirjoitti myös: ”Muslimeilla ei ole mitään sellaista, jolla he voisivat haastaa muun maailman – varsinkaan nyt, kun arabimaiden öljymahtikin on hiipumassa.”

On totta, ettei Lähi-itä taloudellisesti tai aseellisesti ole maailman johdossa. Silti on yleistävää – ja alentavaa – todeta, ettei tietyn uskonnon edustajilla ole meille muuta annettavaa kuin öljyä.

Kolumnista sai myös käsityksen, että islamin ”rähinä” nousee ja hiipuu kuin itsestään. Uskonnot eivät kuitenkaan kehity tyhjiössä. Suuri osa Lähi-idän konflikteista johtuu myös politiikasta. Syyrian sota alkoi protestina diktatuuria vastaan. Irak, josta Isis on lähtöisin, ei edes ollut valtio ennen kuin eurooppalaiset siirtomaaisännät päättivät laittaa sunnit, shiiat ja kurdit samojen rajojen sisään.

Palestiinalaisalueilla taas terrori on verrattain tuore ilmiö: esimerkiksi ensimmäinen intifada alkoi väkivallattomana kansannousuna.

Tarkoittavatko viimeaikaiset puukotukset sitä, että muslimit taas rähinöivät – vai onko kyse siitä, että kohta yli 50 vuotta Israelin miehityksen alla eläneet palestiinalaiset eivät näe muuta ratkaisua tilanteeseensa?

Aikana, jolloin Eurooppaan ja Suomeen saapuu huomattava määrä muslimipakolaisia, voi olla jopa vaarallista panna kaikki yhden uskonnon edustajat samaan lokeroon.

Iskut turvapaikanhakijoita kohtaan ovat jo nyt osoittaneet, miten osa suomalaisista kokee kyseiset ihmiset uhkana kulttuurillemme ja yhteiskunnallemme.

Osaltaan ennakkoluuloja voisi hälventää jutuilla, joissa muslimeita ei esitetä vain takaperoisina tappelijoina. Miljardiin ihmiseen mahtuu muitakin.

Anna Kokko

Bryssel, Belgia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat