Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaakauppa uhkaa kansanterveyttä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unioni on neuvottelemassa liittymisestä kauppasopimukseen. Kaupan vapauttaminen sopimuksen tavoittelemalla tavalla aiheuttaa kuitenkin suunnattomia uhkia kansanterveydelle.

Esimerkkejä sopimuksen vaikutuksista on jo Etelä- ja Keski-Amerikassa. Koska 70 prosenttia Meksikon asukkaista on ylipainoisia ja keskimäärin jokainen meksikolainen juo kaksi pulloa kolajuomaa päivässä, hallitus halusi rajoittaa sokerijuomien kulutusta lakialoitteella.

Kansainvälinen juomateollisuus haastoi hallituksen oikeuteen liiketoiminnan haittaamisesta, ja kiisteltyä välimiesmenettelyä (ISDS) käyttäen yhtiöt voittivat jutun. Meksikon valtio joutui jopa maksamaan korvauksia teollisuudelle. Sama tapahtui tupakkapolitiikan kiristämisen yhteydessä muun muassa Uruguayssa.

Kun vapaakauppa yhdistetään YK-järjestön Undocin kaavailemaan huumeiden dekriminalisoinnin suosittelemiseen hallituksille, ollaan vakavassa tilanteessa.

Ehkäpä muutaman vuoden kuluttua kansainväliset yhtiöt voivat vapaakaupan nimissä vaatia huumeiden, tupakan ja alkoholin käyttöä ja markkinointia säätelevän lainsäädännön purkamista.

Valitettavasti tämäkään mahdollisuus ei ole pelkkää scifiä vaan EU-todellisuutta.

Jari Haukka

dosentti, yliopistonlehtori

kansanterveystiede

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat