Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokonaisten tieteenalojen lopettaminen olisi riski

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tutkijalahjakkuuksia jää löytymättä, tietoa ja osaamista saavuttamatta. Tällaista vahinkoa yliopistojen vähentäminen ja keskittäminen aiheuttaisivat Suomessa.

Keskittämisen sijaan tarvitsemme edelleen mahdollisimman laajaa monialaisten yliopistojen verkostoa. Sitä kautta mahdollisimman monen kyvyt ja lahjat saadaan oikeaan käyttöön.

Suomalaiset yliopistot menestyvät kansainvälisissä vertailuissa keskinkertaisesti. Silti Suomen korkeakoulutus on arvioitu maailman neljänneksi parhaaksi.

Suomalaisen tieteen vahvuus on laaja hyvälaatuisuus. Siihen perustuu suomalaisen peruskoulunkin menestys. Vaikka peruskoulussa tähdätään muuhun kuin huippulahjakkuuksien kasvattamiseen, tulokset ovat kansainvälisessä vertailussa hyviä ja erinomaisia.

Pienen maan pienillä resursseilla olisi älytön riski lopettaa kokonaisia tieteenaloja siinä toivossa, että panosten keskittäminen muutamaan suuria odotuksia herättävään alaan voisi ehkä hyvällä tuurilla tuoda Nobel-palkinnon tai vastaavan parin kolmen vuosikymmenen kuluttua. Pienellä väestöpohjalla on turha tähdätä kollektiivisesti tieteen huipulle edes valikoiduilla aloilla.

Suomalaisia on 0,75 promillea maailman runsaasta 7,3 miljardista ihmisestä. Tämä on keskeinen syy, miksi emme ole tutkimuksessa maailman huipulla. Suomalaiset eivät juokse kovempaa kuin muut. Geneettiset ja ympäristötekijät eivät mahdollista sitä.

Yksittäiset tutkijat sen sijaan voivat pyrkiä parhaimpaansa ja tähdätä niin korkealle kuin mahdollista. Eri puolilla maata toimivat monialaiset yliopistot maksimoivat lahjakkuuksien löytymisen todennäköisyyden.

Ne maat, joilla on suuren väkimääränsä takia varaa karsia tutkijareservejä, harjoittakoot keskittävää ja profiloivaa yliopistopolitiikkaa. Suomen ei kannata lähteä sille tielle. Täällä yliopistojen tärkeä kansallinen tehtävä on ylläpitää tutkimuksen ja opetuksen laajaa hyvälaatuisuutta. Se on pienen maan todellinen vahvuus.

Korkeakoulupoliittisissa vertailuissa Suomi rinnastetaan usein Tanskaan. Maiden väkiluku on lähes sama, mutta Suomen pinta-ala on seitsenkertainen. Tanskassa on viisi yliopistoa, Suomessa viisitoista. Olkaamme yliopistoistamme ylpeitä! Keskittävä yliopistopolitiikka saattaa sopia Tanskan kaltaiseen lyhyiden välimatkojen maahan mutta ei Suomeen.

Puoleen viime vuosisataan edistyksellisintä yliopistopolitiikkaa on Suomessa harjoitettu akateemikko Oiva Ketosen selvitysten pohjalta. Ketonen oli korkeakoulupoliittinen verkkokalastaja, ei pilkkijä. Hänen mukaansa eri puolilla maata toimivien yliopistojen verkosto pitää suomalaiset kiinni akateemisessa sivistyksessä. Tämä on erottanut Suomea myönteisellä tavalla muusta maailmasta.

Suomalainen yliopistopolitiikka on lyhyessä ajassa muuttunut keskittäväksi. Tämä suuntaus on valovuosien päässä Ketosen mietinnöistä. On siksi surkuhupaisaa, että nykyisin viljellään niin paljon huippu-sanaa.

Tommi Lehtonen

professori, Vaasa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat