Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Grahn-Laasonen aidosti huolissaan?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) lähetti korkeakoulujen johdolle avoimen kirjeen. Siinä hän kutsuu yliopistoja ja ammattikorkeakouluja arvioimaan ja uudistamaan itseään karkaamassa olevan kansainvälisen huipun saavuttamiseksi. Palkkioksi onnistuneista muutoksista ministeri lupaa strategista rahoitusta.

Opetus- ja kulttuuriministerin tavoitteet esimerkiksi byrokratian keventämiseksi ovat kannatettavia. Vaikka huoli muuhun kuin tutkimukseen ja opetukseen käytetyn ajan kasvusta tutkijoiden keskuudessa on myös aiheellinen, se on pitkälti johtunut koulutuskentän jatkuvista muutoksista ja resurssien dramaattisesta vähentämisestä. On ymmärrettävää, että yliopistoväki on ärsyyntynyt kirjeen vihjauksesta, että korkeakoulut ovat olleet tehottomia eikä niihin panostetulle rahalle ole saatu tarpeeksi vastinetta.

Yhdysvaltalaisessa keskustelussa maan korkeakouluja on arvosteltu siitä, että erityisesti humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkimus ei ole tarpeeksi tieteellistä tai kannattavaa. Se on lähinnä pienen piirin epämääräistä puuhailua, josta ei ole mitään hyötyä. Yliopistojen henkilökunta käyttää liikaa aikaansa turhaan tutkimukseen ja jättää opiskelijat oman onnensa nojaan. Tämän vuoksi opiskelijat eivät valmistu ajallaan. Opetus keskittyy liikaa ”huuhaaseen”, kuten sukupuolentutkimukseen, sosiologiaan tai filosofiaan.

Niin sanottu uusliberaali kritiikki rohkaisee olemaan epäluuloinen yliopistoja kohtaan myös sen vuoksi, etteivät ne halua vastata muun yhteiskunnan tarpeisiin. Syyksi on väitetty virkoja, joiden suojista uudistuksia voidaan jarruttaa jarruttamisen vuoksi.

Tutkijoita ja opettajia arvostellaan moraaliltaan ja työetiikaltaan kyseenalaisiksi. Yliopistot puolestaan ovat epäilyttäviä linnakkeita, jotka täytyy saada entistä läpinäkyvämmiksi ja paremmin hallittaviksi. Vastaavasti yliopistoväen olisi syytä uudistaa ajattelunsa tulosvastuullisemmaksi.

Väitteet ovat tuttuja suomalaisessakin korkeakoulukeskustelussa. Koulutuksen ja tutkimuksen vaaditaan tekevän tulosta koko yhteiskunnalle, mutta niihin haluttaisiin käyttää julkista rahaa niin vähän kuin mahdollista. Kun korkeakoulutukseen panostetaan, kontrolli on luottamusta parempi.

Suomalaisen ja yhdysvaltalaisen korkeakoulukritiikin samanlaisuus on merkille pantavaa. Molempien maiden yliopistot ovat perinteisesti olleet arvostettuja ja tehokkaita.

Onko kyseessä aito huoli suomalaisen koulutuksen ja tutkimuksen tilasta vai ylikansallinen ideologinen projekti?

Jouni Tilli

Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat