Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetusministerin leimakirves heilahti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) lähestyi äskettäin yliopistoja ja ammattikorkeakouluja avoimella, uudistumaan haastavalla kirjeellä.

Jäsentemme kannalta kirjeen loppupuolella on pommi. ”Nykytila, jossa jopa 40 prosenttia henkilöstöstä työskentelee muissa kuin opetus- ja tutkimustehtävissä, ei varmasti kenenkään mielestä ole tyydyttävä”, ministeri arvioi.

Tietääkö ministeri, millaisia tehtäviä tällä kirjeellä ikään kuin ”turhaksi joukoksi” leimattu 40 prosenttia tekee? Tämä monipuolinen henkilöstö varmistaa sen, että tutkijat saavat tutkia ja opettajat opettaa. Näiltä ammattilaisilta vaaditaan myös erityisosaamista, jota opetus- ja tutkimustyötä tekevillä ei useinkaan ole. Olisiko tyydyttävä tilanne todella sellainen, jossa opettajien ja tutkijoiden hallintotyö nykyisestä aina vain lisääntyisi?

Hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön työnkuvaan kuuluu muun muassa opiskelija- ja it-palveluita, talous- ja henkilöstöhallintoa, kirjasto- ja informaatiotyötä, viestintätehtäviä sekä oppilaitosten yhä tärkeämpää yhteydenpitoa ulkoisiin sidosryhmiin. Akateemisen ja hallintotyön rajapinnassa ovat esimerkiksi opetuksen suunnittelijat ja kehittäjät, jotka hieman toisin määritellen voisi niputtaa myös opetushenkilöstöön. Ministerin mustavalkoinen rajanveto ei siis käytännössä edes vastaa todellisuutta.

Viittaaminen 40 prosenttiin on turha yleistys, joka etenkin näin arvovaltaiselta taholta tulleena syö tärkeää työtä tekevän hallinto- ja tukihenkilöstön työmotivaatiota. Tällaisten leimakirveiden sijaan ministerin tulisi luottaa siihen, että juuri nämä työntekijät löytävät uudenlaisia luovia rakenteellisia ratkaisuja toimintojen tehostamiseen. Kunhan henkilöstöä edes kuultaisiin.

Salla Luomanmäki

toiminnanjohtaja

Sonja Mikkola

asiamies

Akavan Erityisalat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat