Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lautamiehet ovat kokemukseni mukaan puolueettomia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen kiinnitti HS:n haastattelussa (Kotimaa 2.11.) huomiota muun muassa lautamiesten nimitysmenettelyyn.

Kunnanvaltuustojen valta nimittää maallikkotuomarit johtaa siihen, että lautamiehet ovat käytännössä poliitikkoja, mikä on oikeusasiamiehen mielestä ongelmallista.

Euroopan neuvoston ihmisoikeustuomioistuimen antamista ratkaisuista päätellen lautamiesten tulee olla riippumattomiksi, ajatuksiltaan oikeudenmukaisiksi ja järkevään päätöksentekoon kykeneviksi tunnettuja.

Erilaisten sosiaaliryhmien ja mielipidesuuntausten samoin kuin maantieteellisten alueiden tulee olla edustettuina. Käytännössä maallikkotuomarit valitaan normaalisti poliittisesti aktiivisten ihmisten joukosta.

Valintaperusteet huomioiden onkin vaikea kuvitella, mikä muu kansanvaltainen elin kuin kunnanvaltuusto voisi nimittää lautamiehet.

Meillä kihlakunnanoikeudet ja raastuvanoikeudet yhtenäistettiin 1990-luvun alussa käräjäoikeuksiksi. Yhtenäistämisen suunnitelleessa johtoryhmässä ei ollut vakavasti esillä vaihtoehtoa valtuustoille.

Itse olen istunut lautamiesten kanssa käräjiä usean pohjalaisen tuomiokunnan kihlakunnanoikeuksissa. Kokemukseni mukaan lautamiehet toimivat poikkeuksetta riippumattomina ja puolueettomina tuomareina. Heidän taustapuolueensa ei tullut millään tavoin esille sovellettaessa lakia yksittäistapauksiin. Aikaa näistä päivistä on jo kyllä kulunut.

Oikeudenkäytön laadullisen parantamisen kannalta – siihen tehokkuus ja taloudellisuus mukaan lukien – on tärkeintä erottaa oikeusministeriön oikeushallinto-osastosta erilliseksi muun muassa YK:n edellyttämä tuomarijohtoinen riippumaton tuomioistuinvirasto. Viraston tärkeimmät tehtävät olisivat tuomareiden ammattitaidon kehittäminen akatemiatasoisella jatkokoulutuksella sekä laatutyö ja laadun ja tehokkuuden sekä kustannusten seurantajärjestelmien luominen.

Muut länsimaat ovat näissä asioissa jo hyvin pitkällä.

Erkki Rintala

oikeusneuvos, Vaasa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat