Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mahdollisuudet laidunteurastukseen selvitetään

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Riikka Palosen ja Esko Rissasen mielipidesivulla (HS 3.11.) julkaistussa kirjoituksessa ehdotettiin, että eläinlääkäri voisi ennen teurastusta tarkastaa ylämaankarjan tuotantotilalla. Tainnutuksen ja verenlaskun jälkeen eläin kuljetettaisiin teurastamoon teurastettavaksi loppuun ja lihantarkastukseen. Toiminta vähentäisi eläimen lopetukseen liittyvää stressiä.

Eläinten teurastuksesta ja lihantarkastuksesta säädetään kahdessa Euroopan unionin asetuksessa. Asetukset eivät mahdollista ehdotettua toimintaa.

Maa- ja metsätalousministeriö on kuitenkin selvillä muun muassa ylämaankarjan teuraskuljetuksiin liittyvistä ongelmista.

Tästä syystä ministeriö on esittänyt useaan otteeseen Euroopan komission kokouksissa EU-lainsäädännön muuttamista siten, että ylämaankarja voitaisiin tarkastaa elävänä, tainnuttaa ja verenlasku suorittaa eläimen pitopaikassa.

Tällainen menettely on sallittu tarhatulle riistalle ja biisoneille. Komissiossa on kuitenkin nähty asiassa eläinten hyvinvointiin ja eläintauteihin liittyviä ongelmia, eikä asia ole toistaiseksi edennyt.

Euroopan unionin lihantarkastusta koskeva lainsäädäntö on lähivuosina uudistumassa. Suomi tulee ajamaan lainsäädännön muuttamista siten, että eläinlääkäri voisi suorittaa kaikkien eläinlajien teurastusta edeltävän tarkastuksen tilalla. Nykyisin se on sallittu vain sioille, siipikarjalle ja tarhatulle riistalle.

Maa- ja metsätalousministeriö ottaa ylämaankarjaa ja muuta ulkokasvatuksessa olevaa karjaa koskevan asian uudelleen esille Euroopan komission kanssa tämän syksyn aikana.

Anna-Maija Grönlund

eläinlääkintöylitarkastaja

maa- ja metsätalousministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat