Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnhausta on tullut kilpavarustelua

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Helsingin Sanomissa (HS 31.10.) rekrytoinnin ammattilaiset kertoivat työnhaussa olevan erityisen tärkeää, että hakija erottautuu muista. Työnhakijoita kehotettiin esimerkiksi tekemään videohakemuksia, jotta oma hakemus ja persoona saataisiin esiin.

Nämä vinkit ovat hyviä niin kauan kuin niitä eivät käytä kaikki työnhakijat. Kun videohakemusten teko yleistyy, kukaan ei enää erotu muista niiden avulla.

Videoiden käyttö varmasti yleistyy, kun neuvoista kerrotaan julkisesti. Tilanne on sama kuin jos konsertissa istumapaikalla olevalle vinkataan, että seisaaltaan näet paremmin. Kohta kaikki seisovat, eikä kukaan näe alkutilannetta paremmin.

Vielä muutama vuosi sitten työnhaun ammattilaiset neuvoivat työttömiä soittamaan työpaikalle hakemuksen lähettämisen jälkeen ja myymään itseään puhelimessa. Nykyisin monissa työpaikkailmoituksissa kerrotaan, ettei työnantajalla ole aikaa vastata puhelintiedusteluihin.

HS:n jutussa rekrytoinnin ammattilaiset kehottivat lähettämään avoimia hakemuksia, vaikka työpaikkoja ei varsinaisesti olisi vapaina. Jotkin työnantajat kieltävät tämänkin. Ne kertovat sivuillaan, etteivät ota vastaan avoimia hakemuksia, koska saavat niitä niin paljon. Monilta työpaikoilta kerrotaan, että avoimista työpaikoista ilmoitetaan erikseen, jonka jälkeen niitä voi vasta hakea.

Työnhaku on nykyisin kilpavarustelua, jossa työn etsimisestä, itsensä markkinoinnista ja hakemuksen hiomisesta on tehty jonkinlaista taidetta.

Ongelma on, etteivät mitkään neuvot ja kurssit lisää työpaikkojen määrää. Siten ihan tavallisista työpaikoista käydään erittäin kovaa kilpailua. Rekrytoinnin ammattilaisetkin myöntävät, että suurin osa varsinaisista työtehtävistä voidaan opettaa lähes kenelle hakijalle tahansa.

Työttömät eivät suinkaan tarvitse uusia kikkoja työnhakuun. He tarvitsevat työtä.

Joona Räsänen

filosofian maisteri, valtiotieteiden ylioppilas, piilotyötön, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat