Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueiden pitää nyt unohtaa kisa arvovallasta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Syksy ajoi Juha Sipilän (kesk) hallituksen siihen samaan kurimukseen kuin missä Alexander Stubbin (kok) ja Jyrki Kataisen (kok) johtamat hallitukset aikoinaan kamppailivat. Kunnianhimoiset tavoitteet eivät hevin käänny konkreettisiksi teoiksi. Aikataulut eivät pidä. Jo tehtyjä linjauksia joudutaan viilaamaan kiireessä uusiksi. Valmistelu jää puolinaiseksi.

Näiden hallitusten ohjelmissa on kyllä arvokkaita ajatuksia uudistumisesta, mutta jostain syystä nuo ajatukset eivät ole käyneet toteen.

Koko kansakunta lienee yhtä mieltä siitä, että näin ei voi jatkua. Silti yhdessä tekemisen sijaan kaikkialta sikiää eripuraa ja vastakkainasettelua. Jos suomalainen sielunmaisema pitäisi kiteyttää nyt yhteen ainoaan sanaan, tämä sana olisi ”turhautunut”.

Vuoden 2011 jälkeen jokainen eduskuntapuolue on käynyt vuorollaan hallitusvastuussa ja epäonnistunut, enemmän tai vähemmän. Samoin kaikki johtavat poliitikot ovat päässeet vuorollaan johtamaan maata siinä kuitenkaan onnistumatta.

Miksi näin? Huono herraonni on huono vastaus. Se, että kaikki suomalaiset puolueet ja poliitikot olisivat kyvyttömiä johtamaan, on äärimmäisen epätodennäköinen syy asiain nykytilaan.

Entä jos vika ei olekaan puolueissa tai poliitikoissa? Entä jos se järjestelmä, jossa isänmaata nyt johdetaan, onkin rikki?

On mielenkiintoista, että Suomen johtamista riivaavat viheliäiset ongelmat alkoivat samoihin aikoihin, kun koko maailma kääntyi globalisaation ja digitalisaation kautta uuteen aikakauteen. Kun maailmaa oli aiemmin muutettu käyttämällä hierarkkista valtaa instituutioiden kautta, maailmaa muutetaankin nyt ihmisten välisen vuorovaikutuksen kautta.

Näiden kahden eri toimintatavan välillä on valtava ero. Valtaan perustuva tapa toimia nojaa kompromisseihin. Siinä määritellään ensin oma positio, sitten käydään vastapuolen kanssa neuvottelu, jossa kumpikin osapuoli luopuu osasta tavoitteistaan ja syntyy yhteinen kompromissi. Menestys, siis luopumisen ja saavuttamisen välinen suhde, riippuu osallistujan oveluudesta ja vallan määrästä.

Vuorovaikutukseen perustuvassa tavassa toimia puolestaan määritellään yhdessä tavoite, jonka jälkeen etsitään ratkaisuja – edelleen yhdessä, toinen toistaan täydentäen, tavoitteena paras mahdollinen lopputulos. Menestys riippuu vuorovaikutukseen perustuvassa maailmassa tyystin osapuolten osaamisesta ja asenteesta.

Nykyinen suomalainen toimintakulttuuri on peräisin vallan aikakaudelta. Se näkyy kaikkialla. Hallintolainsäädäntö estää virkamiestä käyttämästä valtaa väärin. Työlainsäädäntö estää työnantajaa käyttämästä valtaa väärin. Journalistin ohjeet estävät toimittajaa käyttämästä valtaa väärin.

Kaikki nämä olivat arvokkaita ja tarpeellisia rakenteita vallankäyttöön perustuvassa yhteiskunnassa. Kaikki nämä ovat myrkkyä uudistumiselle vuorovaikutukseen pyrkivässä yhteiskunnassa.

Mitä nyt sitten pitäisi tehdä? Ne uudistushankkeet, jotka on kirjattu Kataisen, Stubbin ja Sipilän hallitusten ohjelmiin, on toteuttava. Valmistelu on avattava kaikelle kansalle, ja kisa arvovallasta on unohdettava.

Mikael Jungner

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat