Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-valmistelu on ollut huonoa projektijohtamista

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kutsui pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtamistapaa projektijohtamiseksi (6.11.).

Sosiaali- ja terveysjärjestelmän uudistaminen on toki monimutkainen, kooltaan valtava ja siis hyvin haasteellinen projekti. Toisaalta henkilöstöä ja muita resursseja sen toteuttamiseen on käytettävissä todella paljon. Oikeastaan juuri näiden asioiden takia tarvittaisiin hyvää projektijohtamista, jota tämä nyt nähty ei todellakaan edusta.

Sote-soppaa voisi analysoida syvällisemminkin, mutta kiinnitän huomiota kolmeen keskeiseen asiaan: tiedolla johtamiseen, asioiden hoitamiseen eli managementiin sekä ihmisten johtamiseen eli leadershipiin. Hallitus näyttää epäonnistuneen pahasti näistä ensimmäisessä ja kolmannessa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä on selvitetty vaikka kuinka paljon, mikä on tietysti hyvä asia. Sipilänkin hallitus on teettänyt siihen liittyviä selvityksiä ja kuunnellut asiantuntijoita. Kolmesta esillä olleesta järjestämismallista eniten asiantuntijoiden tukea on saanut 10–12 sote-alueen malli. Se olisi hyvä malli muun muassa kansanvaltaisuuden, palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden ja tehokkuuden kannalta.

Jotkut asiantuntijat ovat tukeneet myös 4–5 alueen mallia, mutta yhtäkään asiantuntijaa ei tiettävästi ole saatu keskustan ajaman 15–19 alueen mallin taakse. Tämä ei ole tiedolla vaan luulolla johtamista.

Toisaalta entisenä yritysjohtajana Sipilä on perehtynyt perinteiseen projektijohtamisen ajattelutapaan eli asioiden hoitamiseen. Hän hallitsee erinomaisesti tavoitteiden asettamisen, prosessiajattelun ja aikataulutuksen. Politiikan maailma eroaa kuitenkin yritysmaailmasta aika paljon, ja näitä oppeja ei voi viedä suoraan sinne.

Hallituksen pääministeri ei voi olla yrityksen toimitusjohtaja, vaan hänen pitää joustaa ja neuvotella sekä kuunnella tarkalla korvalla myös muiden hallituspuolueiden kantoja. On syntynyt vaikutelma, että näin ei ole tapahtunut.

Projektijohtamisessa kiinnitetään nykyään enemmän huomiota ihmisten johtamiseen kuin asioiden hoitamiseen – tai ainakin pitäisi kiinnittää, jos ja kun projekteista halutaan tuloksellisia ja vaikuttavia.

Hallituksella olisi tässä asiassa paljon parantamisen varaa. Toivottavasti sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa päästään kuitenkin eteenpäin, koska asia on erittäin tärkeä kaikkien suomalaisten kannalta.

Petri Jussila

projektiasiantuntija, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat