Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolemansyylausunnon teko vie aikaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Tietoa kaipaava omainen kysyi, miksi hän ei saa tietoa läheisensä kuolemansyystä (HS Mielipide 4.11.). Kirjoituksesta päätelleen hänen läheiselleen oli tehty oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus.

Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen tekee oikeuslääkäri poliisin määräyksestä. Kuolemansyyn selvityksestä vastaava viranomainen on tällaisessa tapauksessa poliisi, joten ruumiinavaus on osa poliisitutkintaa. Tästä syystä tietoja ei voida antaa suoraan omaiselle, vaan ne annetaan ensin poliisille, joka voi lähettää tiedot omaiselle.

Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen laaditaan ruumiinavauspöytäkirja, jossa ainoastaan luetellaan ruumiinavauksessa todetut löydökset. Siinä ei siis oteta kantaa kuolemansyyhyn, eikä kuolemansyytä ole aina edes mahdollista määrittää heti ruumiinavauksen jälkeen. Tästä syystä pelkkä ruumiinavauspöytäkirja on omaiselle jokseenkin hyödytön.

Ruumiinavauksen yhteydessä otetaan yleensä myös lisätutkimuksia, kuten mikroskooppinäytteitä ja oikeuskemiallisia näytteitä.

Kun kaikkien näytteiden tulokset on saatu, laaditaan kuolintodistus ja kuolemansyylausunto, jossa luetellaan ruumiinavauslöydökset ja jatkotutkimusten tulokset ja esitetään perusteltu käsitys kuolemansyystä. Kuolemansyylausunnossa on se tieto, jota omainen ja poliisi tarvitsevat.

Valitettavasti lausunnon ja kuolintodistuksen valmistumisessa on usein viivettä. Jatkotutkimusten valmistumiseen kuluu yleensä vähintään muutamia viikkoja, ja jos on tarpeen tehdä vielä lisätutkimuksia, aikaa kuluu vielä huomattavasti tätäkin enemmän.

Kuolemansyylausunto ei ole pelkkä luettelo ruumiinavauksen löydöksistä, joten sen laatiminen vaatii ajattelua, ja ajatteluun kuluu väistämättä aikaa. Lisäksi yksittäisellä oikeuslääkärillä on niin paljon töitä, että viivettä syntyy myös suuresta työmäärästä.

Oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvityksen vastuuviranomainen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), on tietoinen viiveistä. Asiassa on jo ryhdytty toimenpiteisiin, mutta toimenpiteiden tulokset näkyvät hitaasti. Tulevaisuudessa viive kuitenkin todennäköisesti lyhenee olennaisesti.

Ursula Vala

oikeuslääkäri

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat