Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuliko sote-sopasta nyt valmista?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Saimme jännityksellä odottaa saadaanko sote-sopu vai kaatuuko hallitus. Lauantain vastaisena yönä neuvotteluissa lopulta päädyttiin 18 sote-alueeseen.

Useat asiantuntijat ovat suosittaneet pienempää aluemäärää: pienimmillään viittä, mikä vastaisi nykyisiä yliopistollisia keskussairaalapiirejä, ja enimmillään kahtatoista. Jos maa pilkotaan moniin pieniin alueisiin, on väistämättä edessä tosiasia, että osa alueista on kantokyvyltään liian pieniä järjestämään kaikkia palveluja. Tuolloin tarvitaan erilaisia tulojen tasausjärjestelmiä eli lisää byrokratiaa. Myös erikoissairaanhoidon päällekkäisyyksiä tulee enemmän. Useiden pienten alueiden mallilla toivottuja säästöjä ei todennäköisesti saavuteta.

Kyseessä on hallinnollis-organisatorinen laki. Tavoitteena pitäisi olla potilaiden yhdenmukainen mahdollisuus päästä nopeasti hoitoon eri puolella Suomea. Hoitoketjujen toimivuuden, hoidon eri vaiheiden laadukkuuden sekä erityisesti sairauksien ennaltaehkäisyn huomioimisen pitäisi olla sote-uudistuksen kärkihankkeita.

Toivoa sopii, että nyt tehdyssä ratkaisussa vallan tavoittelu ei mennyt potilaiden edun edelle.

Tiina Tuomela

lastentautien erikoislääkäri

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat